December 2008

2008 kommer att gå till historien som ett förlorat år. 2008 blev året då ekonomin tvärnitade, då varslen exploderade och arbetslösheten åter började stiga efter flera år av högkonjunktur. Finansminister Anders Borg sa att det kommer ta två år innan man ser effekterna av moderaternas politik, han hade rätt. 2008 blev året då den borgerliga politiken slog igenom på allvar. När borgarna tog över styret av Sverige 2006 gick svensk ekonomi på högvarv. Nu är läget ett annat. Det är dock inte regeringens fel att det är lågkonjunktur, dock så är det regeringens fel att de goda åren slarvades bort. Genom gigantiska skattesänkningar till de som redan har det gott ställt samt nedmontering av det ekonomiska skyddsnätet. Den moderatstyrda regeringen har gett Sverige sämre möjligheter att möta den internationella lågkonjunkturen och finanskrisen.

 

2009 kommer att bli ett tufft år. Värmlands kommuner räknar med underskott och den svenska välfärden hotas. Och den borgerliga regeringen står handfallen. Det enda besked de har att ge är att kommunerna får inga extra anslag. Utsikterna inför år 2009 har snabbt svängt till det sämre efter den oro på världens finansmarknader som gett sig till känna hösten 2008. Antalet sysselsatta i Värmlands län beräknas minska snabbt genom de omfattande uppsägningar som aviserats från främst tillverkningsindustrin. Det väntas medföra att arbetslösheten ökar markant under 2009. Man räknar med 8 600 värmlänningar kommer att befinna sig i arbetslöshet i slutet av 2009. Främst kommer den öppna arbetslösheten att öka.

Det är i dessa tider vi måste satsa på utbildning och rusta i kompetens och utveckling så vi står redo när konjunkturen vänder.

Sidan uppdaterades senast: 2010-04-15 11:08