Kommunals Rättvisemarsch

Efter 40 mil genom Uppsala Län avslutade Kommunal sin rättvisemarsch på Vaksala torg i Uppsala. En budkavle har lämnats över till representanter för det socialdemokratiska partiet runt om i länet med budskap om rätten till heltid. Pengar samlades in under marschen till Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund (SKR) och deras arbete mot mäns våld mot kvinnor.

 

I grunden till rättvisemarschen ligger ett samarbete från 2006 där Kommunal tillsammans med Folksam och SKR startade upp projektet Mäns våld mot kvinnor.  Samtalsstöd har erbjudits till medlemmar i Kommunal som utsatts för våld i hemmet. Stödet kallas ”Någon att prata med” och innebär upp till tio kostnadsfria samtal hos psykolog. Detta fick stort genomslag och efter två år, när projektet började närma sig sitt slut, kände de att detta var ett projekt som inte gick att avsluta. Idag är det ett permanent inslag i Kommunals hemförsäkring.

 

Peggy Holmgren, Kommunal Östhammar, var en av de som bidrog till att avverka de 40 milen genom Uppsala Län.

 

-         Jag har gått för rätten till heltid. Att arbeta deltid om du själv väljer det är okej, men det är rätten till heltid vi kämpar för, säger Peggy Holmgren som på fritiden även är vice ordförande i Alundas socialdemokratiska förening.

 

Det har varit mycket varmt under dessa dagar då Kommunal har varit ute och marscherat. Trots detta anser Peggy Holmgren att de fått bra respons via bilar som tutat och folk som kommit fram och frågat vad deras syfte med marschen är.

 

På Vaksala torg lämnades den sista budkavlen från Kommunals sida över till arbetarekommunens ordförande Anita Berger och det socialdemokratiska landstingsrådet Börje Wennberg. Budkavlen innehåller krav om bättre arbetsmiljö, kompetensutveckling, bemanning, jämställda löner, upphandling och kommunikationer.

 

-         Jag kan konstatera att deras krav är fullt rimliga. Kraven om rätt till heltid, kompetensutveckling, jämställda löner och bättre arbetsmiljö finns alla med i det rödgröna arbetsgivardokumentet som vi presenterade på försommaren. ("En arbetsgivarpolitik för utveckling och trygga arbetsplatser") Min slutsats blir att Kommunal vill ha en rödgrön politik. Det skall de få om vi vinner landstingsvalet den 19 sept!, avslutar Börje Wennberg.