Klimatet viktigaste frågan för svenska väljare

Klimatet är den viktigaste frågan i EU för svenska väljare. Det visar den opinionsundersökning som Dagens Nyheter publicerat. Finanskrisen och jobben kommer på andra och tredje plats.

Det är bra, tycker jag. Det visar att väljarna kan skilja på den EU-politik som påverkar klimatfrågorna och den nationella politiken.

Det visar också att det har hänt åtskilligt sedan Fredrik Reinfeldt "tolkade" väljarna i valrörelsen 2006 och förklarade att miljöfrågan var ointressant.

Hur EU-parlamentet röstar har stor inverkan på utvecklingen av klimatet och miljön, det vet både du och jag.

Efter klimatmötet i Köpenhamn i december ska EU:s stater börja minska sina utsläpp av växthusgaser med 30 procent. Hur och om detta ska ske blir en fråga för parlamentet och ministerrådet. Det är din och övriga väljares röst på valdagen som avgör vilket ansvar EU ska ta i klimatfrågan!

Vi socialdemokrater vill att EU ska ta ledningen i klimatarbetet igen. Vi vill att EU ska minska sina utsläpp med minst 30 procent. EU ska ta sitt ansvar och minska utsläppen på hemmaplan. Moderaterna däremot anser att EU ska möta klimatkrisen genom att få andra att ändra sitt sätt att leva. De backar också ofta från nödvändiga klimatbeslut under trycket från industrins lobbyister.

Själv brinner jag också för att få bort farliga ämnen som kan skada vår hälsa och miljö. Under de senaste fem åren har jag fått vara med och stärka den europeiska kemikalielagstiftningen, förbjuda användningen av ett antal farliga ämnen och minska mängden farliga färgämnen i godis och läsk. Det arbetet uppmärksammas mycket positivt på DN Debatt idag, där Svenska Naturskyddsföreningen samtidigt ger underbetyg till moderaternas miljöpolitik i EU.

Åsa Westlund

PS. Titta på gärna på min nya film på YouTube där jag berättar om farliga färgämnen i godis och läsk. Färgämnen som riskerar att göra barn överaktiva. http://www.youtube.com/watch?v=ePI44dxaz4s

Sidan uppdaterades senast: 2009-05-08 11:02