Reflexvästar måste ingå som säkerhetsutrustning i alla bilar

Agneta GilleAgneta Gille (s)
Den ökande biltrafiken ställer allt högre krav på trafiksäkerheten. En bilist kan lätt bli fotgängare. Med en reflexväst i bilens standardutrustning skulle bilföraren synas tydligare, och med det skulle säkerheten öka och människoliv räddas då andra bilförare varnas i god tid. Det säger riksdagsledamot Agneta Gille (s) som i en riksdagsmotion kräver att det blir lag på reflexvästar i alla bilar.

– Idag är det lag på att ha en varningstriangel för att uppmärksamma andra trafikanter på att man har problem med bilen och att man har tvingats stanna. För att öka den personliga säkerheten vid motorhaveri skulle en reflexväst vara ett viktigt komplement, men då krävs det en lagändring så att det finns minst en reflexväst i bilen. Triangeln varnar om bil vid vägkanten och reflexvästen varnar om förare utanför bilen. Det kan ju hända att du måste gå iväg till närmsta bensinstaton för att hämta bensin, med reflexvästen gör du det säkrare.

– I Sverige med våra långa mörka årstider är det extra viktigt att man syns bra. Med en reflex syns man på ungefär 125  meters håll om man möter en bil. Har man en reflexväst på sig när man står vid vägkanten har den passerande bilföraren god tid på sig att sakta in. Om man saknar reflexer syns man inte av bilföraren förrän bilen är på ett avstånd av 20–30 meter, säger Agneta Gille (s)

Allt fler cyklister och motorcyklister använder reflexvästar idag allt för att höja den egna säkerheten då borde det vara en självklarhet att även utrusta bilen med reflexväst, avslutar Agneta Gille


Fakta:
Flera europeiska länder som Italien och Spanien har i dag infört lag på att det i bilen ska medföras en reflexväst som måste bäras om man tvingas stanna på vägen för att exempelvis byta däck vid motorhaveri eller när bensinen är slut och du är tvungen att gå mot närmsta bensinstation.

För mer information
Agneta Gille
Riksdagsledamot
070-3450100
agneta.gille@riksdagen.se

Pär-Anders Jonsgården
Regional pressekreterare
070-6005043
par-anders.jonsgarden@riksdagen.se

Sidan uppdaterades senast: 2008-10-01 10:38