Valobservation i Albanien

Ett av många parlamentsval i somras ägde rum i Albanien den 28 juni.
Tone Tingsgård var en av fyra parlamentariker från Sverige som deltog i valobservationen där.

Tone Tingsgård berättar hur en valobservation går till:

Valobservation är något som äger rum på inbjudan av landet där valet är. Många tror att valobservatörer kommer som en slags domare som ska garantera att allt går rätt till. Så är det inte riktigt. Vad gör ni om ni upptäcker mycket fusk? Frågas det ibland. Vi rapporterar är det enkla svaret. Det är inte vår sak att utmäta straff, ogiltigförklara eller döma. Vi talar om ifall landet ifråga lever upp till de skyldigheter det tagit på sig genom att vara medlemsstat i t ex OSSE.

Val är ju mera än själva valhandlingen. Både det som händer före (valkampanjen och det som hör till) och det som händer efter (röstsammanräkningen och hur man hanterar resultatet) är ju ytterst intressant. I Albanien var det rekordlång rösträkning. Den var klar först en månad efter valet. Hur man hanterar resultatet får vet vi måndagen den 7 sept när parlamentet öppnar och det nästa största partiet, Socialistpartiet, har hotat att bojkotta parlamentet. Valresultatet var mycket jämnt, 68 platser till segrarna Demokratiska partiet och 65 till Socialisterna samt 7 röster till övriga partier.  Av dessa 7 var 4 röster från SMI, Socialistiska rörelsen för integration, som dock efter valet valde stödja DP.

Torsdagen den 3 sept var det möte med återrapportering på Sida och jag var inbjuden till en sådan ffg. Där var också 2 långtidsobservatörer och 5 korttidsobservatörer från just Sida. ”Långtidarna” åkte till Albanien redan i maj månad och har fortlöpande försett oss andra med information om valklimatet, valkampanjen och valomständigheterna. Väl på plats blev vi korttidare  ordentligt briefade. Vi fick också själva möta valmyndigheterna och de olika politiska partierna, för frivilligorganisationer och media.

Samlade intrycket var att det gått lugnt och städat till på valdagen och att detta val var, om långtifrån bra, så ändå något bättre än det förra. Felaktigheter begicks på valdagen av valfunktionärer och väljare men inte systematiskt eller så att valresultatet direkt påverkades. Många hade noterat udda inslag i valkampanjen både hot om förlorade jobb och löften om belöning. Och som någon sa måste det ju betraktas som ett framsteg att resultatet inte manipuleras samtidigt som det helt klart finns manipulativa inslag i kampen om rösterna innan valdagen.

Sidan uppdaterades senast: 2009-09-11 15:45