Statsministern presenterade regeringsombildning - Socialdemokraterna

Statsministern presenterade regeringsombildning

Sverige har fått en ny regering. Efter oppositionens hot om misstroendeförklaring mot tre statsråd presenterade statsministern på dagens pressträff att inrikesminster Anders Ygeman och infrastrukturminister Anna Johansson väljer att kliva av sina uppdrag och att Tomas Eneroth och Heléne Fritzon tillträder som infrastruktur- respektive migrationsminister.

Bild för -

- Jag har valt att göra ett antal förändringar i regeringen för att inte försätta Sverige i en politisk kris, sa statsministern.

Oppositionens hot om misstroende riktades även mot försvarsminister Peter Hultqvist, men statsministern gjorde under dagens pressträff klart att Hultqvist sitter kvar på sin post.

– Anna Kinberg Batras och Jimmie Åkessons hot om misstroende mot Peter Hultqvist är helt oseriöst, konstaterade statsministern.

Nya ansikten och utökade ansvarsområden

Heléne Fritzon blir ny migrationsminister och biträdande justitieminister. Fritzon kommer senast från uppdraget som kommunalråd i Kristianstad kommun.

Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Tomas Eneroth, blir ny infrastrukturminister. Avgående inrikesminister Anders Ygeman föreslås efterträda Eneroth som gruppledare för S i riksdagen.

Statsministern meddelade vidare att statsråden Morgan Johansson och Annika Strandhäll får utökade ansvarområden. Morgan Johansson tar över inrikesministerns frågor och Annika Strandhäll tillträder posten som socialminister, med ansvar för bland annat sjukvård, socialförsäkringar, pensioner och idrott.

Gabriel Wikström avgår också som statsråd på grund av hälsoskäl.

Läs mer på regeringen.se 

Dela
Maila det här citatet Måste vara en giltig e-postadress.

Socialdemokraterna.se använder sig av cookies och pixlar för att optimera din framtida användning av vår hemsida samt för att i marknadsföringssyfte och för statistiska ändamål samla in information. Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till detta. Läs mer om vår användning av cookies och pixlar här.