Kristersson har förlorat omröstningen i kammaren - Socialdemokraterna

Kristersson har förlorat omröstningen i kammaren

Idag röstade en majoritet av riksdagens ledamöter nej till Ulf Kristersson som statsminister. Ulf Kristersson, som för mer än sex veckor sedan var med och avsatte Stefan Löfven, har därmed inte kunnat presentera ett regeringsalternativ som kan tolereras av riksdagen.

Votering i riksdagen

Direkt efter riksdagens öppnande valde de borgerliga partierna med stöd av Sverigedemokraterna att avsätta statsminister Stefan Löfven. Detta trots att de rödgröna med sina 144 mandat representerar det största regeringsunderlaget. Idag var det dags för Ulf Kristersson att pröva sitt förslag till m/kd-regering i kammaren. Den röstades som väntat bort med 195 nej-röster mot 154-ja röster.

Anders Ygeman, gruppledare för den Socialdemokratiska riksdagsgruppen, framhöll i sitt anförande att Kristerssons m/kd-regering med sina 92 mandat skulle utgöra en historiskt svag regering som skulle vara beroende av Sverigedemokraternas aktiva stöd i varje blockskiljande omröstning.

”I stället för att ge Sverigedemokraterna avgörande makt och inflytande måste vi bryta blockpolitiken och börja arbeta tillsammans i nya partikonstellationer för att hantera de viktiga frågor vi har framför oss.”, framhöll Anders Ygeman.

Under en presskonferens efter omröstningen meddelande talmannen att han under morgondagen kommer att samtala med samtliga partiledare och därefter besluta om nästa steg i regeringsbildningsprocessen.

Dela
Maila det här citatet Måste vara en giltig e-postadress.

Socialdemokraterna.se använder sig av cookies och pixlar för att optimera din framtida användning av vår hemsida samt för att i marknadsföringssyfte och för statistiska ändamål samla in information. Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till detta. Läs mer om vår användning av cookies och pixlar här.