Språkkrav för snabbare integration - Socialdemokraterna

Språkkrav för snabbare integration

– Om man inte talar tillräckligt bra svenska så ska man också ha skyldighet att delta i SFI för att man ska kunna få ett jobb och tjäna pengar och betala skatt, säger arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson till TT.

Bild för -

Fler nyanlända måste jobba

Sedan regeringen tillträdde har arbetslösheten minskat tydligt och över 250 000 fler människor har kommit i arbete. Sysselsättningsgraden i Sverige är den högsta som någonsin uppmätts i ett EU-land.

Men vi socialdemokrater nöjer oss inte så. Fler nyanlända måste in i arbete. 

Regeringen har tidigare sett till att få på plats utbildningsplikt för nyanlända. Det innebär att den som är nyanländ och inte har tillräcklig utbildning för att få ett jobb måste in i utbildning för att få statlig etableringsersättning.

Språket är nyckeln

Att kunna svenska språket är många gånger nyckeln till arbetsmarknaden, och därför vill vi nu göra det ännu tydligare att den som inte kan tillräckligt bra svenska ska lära sig det för att bättra på sina chanser att hitta ett jobb.

Därför vill Socialdemokraterna att försörjningsstödet (i folkmun socialbidrag) ska komma med tydligare krav. Den som inte kan nog bra svenska ska ha en skyldighet att delta i SFI.

– Jag vill säkerställa att också de personer som går på försörjningsstöd ska ta samma ansvar för att göra sig anställningsbara, sa arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson till TT. 

Det här har vi gjort för att få fler i arbete

  • Avskaffat vårdnadsbidragen.
  • Infört en utbildnings­plikt som innebär att nyanlända som bedöms vara i behov av utbildning för att kunna komma i arbete, måste söka och ta del av utbildning.
  • Satt på plats ett nytt regelverk som innebär att alla arbetssökande måste ta aktiv del av insatser som ökar chanserna att få ett arbete – annars blir man av med sin ersättning.

Läs mer om vår politik för snabbare integration

Få stenkoll på vår politik!

Tycker du som vi att integrationen måste bli bättre och snabbare? Skriv upp dig här så berättar vi mer! 

Dela
Maila det här citatet Måste vara en giltig e-postadress.

Socialdemokraterna.se använder sig av cookies och pixlar för att optimera din framtida användning av vår hemsida samt för att i marknadsföringssyfte och för statistiska ändamål samla in information. Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till detta. Läs mer om vår användning av cookies och pixlar här.