Skärpta krav på integritet vid användning av appar - Socialdemokraterna

Skärpta krav på integritet vid användning av appar

Socialdemokraterna vill skärpa kraven på användarvillkor för de företag som levererar tjänster som sociala plattformar och andra appar.

Bild för -

Den senaste tiden har det rapporterats om hur uppgifter om individers rörelsemönster samlas in och säljs vidare. I dagsläget godkänner många användare villkoren utan att veta vad de faktiskt säger ja till. Användarvillkoren hänvisar till långa avtal som inte är anpassade för att vara lättillgängliga eller tydliga. Det ska vara enkelt att göra medvetna val om hur personliga data hanteras.

- Det ska vara enkelt för människor att säga ja eller nej till hur deras uppgifter används, säger Anders Ygeman (s) digitaliseringsminister.

- Jag var chockad över all information som en dejting-sida samlade in på mig. Det ska vara enkelt att veta vilken information som hanteras av sidorna och apparna som vi använder, säger Linus Glanzelius (s), kandidat till europaparlamentet

Socialdemokraterna föreslår därför att:

  • EU bör skärpa kraven på företag som levererar sociala plattformar och andra appar så att medgivande till användarvillkor sker på ett lätt och begripligt sätt. Det ska vara enkelt att göra medvetna val om hur personliga data hanteras.
  • Särskilt viktigt är att det framgår hur företaget som tillhandahåller tjänsten kan sälja vidare personliga data till andra företag. Det måste också vara tydligt vilka inställningar som verkligen är nödvändiga för att tjänsten ska fungera och vilka som kan väljas bort.
  • Ändringar av större betydelse ska inte få göras utan att nytt medgivande inhämtas där det tydligt framgår vad ändringen innebär.
  • Det bör också införas standardiserade grundkrav så att själva användarvillkoren kan hållas kortare och i större utsträckning hänvisa till avvikelser från grundkraven.
Dela
Maila det här citatet Måste vara en giltig e-postadress.

Socialdemokraterna.se använder sig av cookies och pixlar för att optimera din framtida användning av vår hemsida samt för att i marknadsföringssyfte och för statistiska ändamål samla in information. Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till detta. Läs mer om vår användning av cookies och pixlar här.