Alla människor ska kunna leva på sin lön - Socialdemokraterna

Alla människor ska kunna leva på sin lön

I dag hölls en debatt i riksdagen på begäran av Liberalerna på temat vägen in på arbetsmarknaden. Statsminister Stefan Löfven representerade Socialdemokraterna.

– Att sänka löner för att skapa jobb är och förblir ett riktigt ineffektivt förslag. För att det ska få effekt krävs så låga löner att det skulle bli socialt oacceptabelt, sade Stefan Löfven.

– Var och en som idag sliter med dåligt betalt – i vården, på restauranger eller i butiker - förstår att deras möjligheter till löneförhöjning skulle minska om det istället går att anställa en nyanländ för en spottstyver. Det går inte att isolera löner. Det visar också forskningen. Den pekar på att sänkta löner skapar press nedåt för den fjärdedel av löntagarna som tjänar sämst. I Sverige motsvarar det en miljon löntagare. Den som ska experimentera med andras löner måste förstå detta, forsatte Stefan Löfven.

– Mitt besked är glasklart. Vi socialdemokrater kommer aldrig att acceptera statligt satta fattiglöner. Det ska löna sig att arbeta.

I en debattartikel i Expressen Debattskriver Stefan Löfven om regeringens investeringar på över 60 miljarder för att nyanlända, men också alla andra som är arbetslösa, ska börja jobba:

Istället för att sänka löner till nivåer som gör att människor som arbetar inte kan leva på sin lön och i stället blir beroende av bidrag, investerar regeringen i Sveriges nya jobbagaenda.

Tillväxten ligger på runt fyra procent. Arbetslösheten är den lägsta på sju år. Ungdomsarbetslösheten är den lägsta på fjorton år. Det gör att vi just nu har över 100 000 lediga jobb och 117 bristyrken på arbetsmarknaden.

  • Därför investerar vi i ett nytt kunskapslyft med 50 000 nya utbildningsplatser.
  • För de som är högskole- eller gymnasieutbildade satsar vi på validering och kompletterande utbildning.
  • Vi skapar fler praktikplatser – både på myndigheter och tillsammans med näringslivet.
  • Vi skapar snabbspår för nyanlända för en rad yrken – bland annat lärare, förskollärare, slaktare och vårdyrken. Fler är på väg. Detta gör vi tillsammans med arbetsmarknadens parter.
  • För de äldre nyanlända som saknar gymnasieutbildning behövs enklare jobb, subventionerade anställningar, moderna beredskapsjobb, men även korta yrkesutbildningar som inte kräver stora förkunskaper.
  • Tillsammans med de borgerliga partierna har vi beslutat att vidga RUT-avdraget till att inkludera flytt-, trädgårds- och vissa IT-tjänster i hemmet.

Den svenska modellen bygger på att var och en som har möjlighet har ett ansvar för att försörja sig själv genom arbete. För att förtydliga den principen vill vi införa tydligare krav på att den som ansöker om försörjningsstöd ska stå till arbetsmarknadens förfogande.

Så väljer regeringen att utveckla den svenska modellen. Alla som kan arbeta ska arbeta och den som arbetar ska kunna leva på sin lön. Det gäller inte bara vissa, det gäller alla.

 

Läs mer på Expressen Debatt

Dela
Maila det här citatet Måste vara en giltig e-postadress.

Socialdemokraterna.se använder sig av cookies. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta.