Fortsatt aktiv och orädd utrikespolitik - Socialdemokraterna

Fortsatt aktiv och orädd utrikespolitik

Regeringen ska utse en särskild ambassadör för nedrustning och en ambassadör för mänskliga rättigheter. Det är nyheterna när Margot Wallström presenterar regeringens utrikesdeklaration i riksdagen i dag. I övrigt ska Sverige fortsätta vara en stark och viktig röst för fred, jämställdhet och internationell solidaritet.

Sverige har tidigare haft en ambassadör för mänskliga rättigheter, men posten tillsattes inte i slutet av förra mandatperioden av den dåvarande regeringen.

– Mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer är grundläggande. Därför överlämnar regeringen en skrivelse om riksdagen till detta och tillsätter en särskild ambassadör för mänskliga rättigheter, säger Margot Wallström i sitt inledningsanförande i riksdagen.

I utrikesdeklarationen betonas också vikten av internationell nedrustning. Regeringen oroas över att världens befintliga kärnvapenarsenaler behålls och över Nordkoreas kärnsprängningar tidigare i år. Regeringen ska nu tillsätta en särskild ambassadör för internationell nedrustning.

Sverige ska ta plats

Margot Wallström menar att Sverige, i denna tid av både hopp och förtvivlan, ska fortsätta att bedriva en aktiv, orädd och konstruktiv utrikespolitik.

– Det är bland annat mot den bakgrunden Sverige kandiderar till FN:s säkerhetsråd, säger Margot Wallström.

Utrikesdeklarationen slår dock fast att EU är Sveriges viktigaste säkerhetspolitiska arena. Här är flyktingsituationen och Storbritanniens kommande folkomröstning om ett eventuellt utträde ur EU två utmaningar i närtid.

I övrigt är det mesta i utrikesdeklarationen känt sedan tidigare. De säkerhetspolitiska formuleringarna om att Sverige inte kommer att förhålla sig passivt om en katastrof eller ett angrepp skulle drabba ett annat EU-land eller nordiskt land är kvar.

I sitt inledningsanförande passar Margot Wallström också på att uttrycka sin oro för våldsutvecklingen och situationen för mänskliga rättigheter i Turkiet. Även situationen i Syrien och Rysslands agerande i Ukraina tas upp.

Läs hela utrikesdeklarationen

Dela
Maila det här citatet Måste vara en giltig e-postadress.

Socialdemokraterna.se använder sig av cookies. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta.