Inget förlängt militärt avtal med Saudiarabien - Socialdemokraterna

Inget förlängt militärt avtal med Saudiarabien

Det tioåriga militära avtalet med Saudiarabien kommer inte att förlängas. Det meddelade samarbetsregeringen den 10 mars.

November löper det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien ut. Därefter kommer det inte att förlängas för en ny femårsperiod – istället vill samarbetsregeringen fokusera på andra typer av samarbeten mellan Sverige och Saudiarabien.

– Vi vill avveckla det militära avtalet och sedan vill vi fortsätta arbeta med de civila avtal vi har med Saudiarabien. Det har vi kommit fram till efter noggrant beredningsarbete, säger försvarsminister Peter Hultqvist. 

Socialdemokraterna har länge sagt att det militära samförståndsavtalet var för långtgående. Se partistyrelsens utlåtande, En rättvis värld är möjlig
avsnitt Försvarspolitik, vid kongressen 2013: 

”Partistyrelsen menar att Sverige bör sträva efter att i framtiden inte teckna långtgående avtal liknande det Memorandum of Understanding som slöts med Saudiarabien 2005.”

Mer information

Intervju med Löfven i Aftonbladet

Dela
Maila det här citatet Måste vara en giltig e-postadress.

Socialdemokraterna.se använder sig av cookies och pixlar för att optimera din framtida användning av vår hemsida samt för att i marknadsföringssyfte och för statistiska ändamål samla in information. Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till detta. Läs mer om vår användning av cookies och pixlar här.