Jultal med fokus på gemenskap - Socialdemokraterna

Jultal med fokus på gemenskap

I dag jultalade statsministern i Enköping. Talet innehöll två mycket goda nyheter för hela landet: att regeringen storsatsar på snabb bredbandsuppkoppling på landsbygden och att civilministern får i uppdrag att säkra att hela landet får bättre tillgång till statlig service.

Den röda tråden i årets jultal var gemenskap. Statsministern konstaterade att skillnaderna mellan stad och land i Sverige vuxit sig för stora. Botemedlet stavas: gemensamt samhällsbygge. Samhällsbygget rör de flesta politikområden och ska omfatta hela landet.

– Det är dags att stärka gemenskapen mellan stad och land, som Sverige har försummat i decennier. Det är dags att förstå att ingen del av landet är tärande, utan att vi alla är närande till det vi vill kalla Sverige, sa Stefan Löfven.

För att ena hela landet slog statsministern bland annat fast att regeringen måste höja ambitionen för att digitalisera Sverige. Bra bredband i hela landet är en förutsättning för jobb och tillväxt. Därför kommer regeringen inom kort att presentera en bredbandsstrategi med syfte att bereda väg för ett helt uppkopplat Sverige.

Statsministern berättade också att han gett civilminister Ardalan Shekarabi uppdraget att säkra att hela landet har tillgång till grundläggande statlig service. Regeringen har redan inlett arbetet med att omlokalisera myndigheter från storstäderna ut i landet – något som statsministern gärna ser mer utav.

– Men jag vet också att många som arbetar och verkar ute i landet, ofta ställer sig frågan: Var är staten? Var är arbetsförmedlingen, försäkringskassan, skattekontoret? Var är tillgången till den grundläggande infrastruktur som krävs, för att vi ska kunna jobba och leva? frågade statsministern.

– Statens arbete har styrts av vad som har varit rationellt för enskilda verksamheter – inte vad som har varit rationellt för att hela landet ska leva. Det måste vi ändra på, konstaterade sedan statsministern beslutsamt.

Innovation – inte låga löner

2016 kan komma att bli det första året sedan 1970-talet då mer tillverkningsindustri flyttar tillbaka sin produktion till Sverige än vad som flyttar ut. Men oppositionens återkommande idé om lägre löner är ingenting som statsministern köper.

– Sverige ska inte leda ett lönesänkningsrace mot botten. Vi ska leda ett innovationsrace mot toppen! sa Stefan Löfven.

I talet tog statsministern också upp regeringens satsningar på både skogs- och livsmedelsindustrin.

Samhällsbygget viktigast

I slutet av talet återkom statsministern till budskapet om gemenskap, och påpekade återigen att vi ska ta oss an framtidens utmaningar enade. 

– Så till dig som tvivlar på framtiden, som tycker att politiken inte kan göra skillnad,
så vill jag svara: Ge inte upp. Vi har en lång väg att gå, men det är möjligt att skapa ett samhällsbygge där alla känner sin del, och ser sina egna livsmöjligheter förbättras. Men vi måste göra det tillsammans. Bara den samhällsförändring som skapas gemensamt blir uthållig och stark.

Se hela talet här

Dela
Maila det här citatet Måste vara en giltig e-postadress.

Socialdemokraterna.se använder sig av cookies. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta.