Nu tar vi bort den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen - Socialdemokraterna

Nu tar vi bort den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen

I dag har riksdagen fattat beslut om att ta bort den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen. Ett viktigt vallöfte från Socialdemokraterna blir därmed verklighet.

100 000 personer har utförsäkrats sedan år 2010. 10 000 personer har lämnat försäkringen för en andra gång och många utförsäkras nu för en tredje gång. Bakom varje siffra finns en människa, ofta en kvinna.

- Jag är glad att vi idag sätter stopp för utförsäkringspolitiken. Den har inte gett personer bättre förutsättningar att bli friska och komma tillbaka till arbete – tvärtom. I en tid då sjuktalen ökar måste vi lägga resurser på insatser som vi vet ger resultat, inte på ineffektiva och omänskliga utförsäkringar, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.

Istället för att utförsäkra människor tar regeringen nu krafttag mot den ökande ohälsan. Det finns nu ett tydligt mål för sjukfrånvarons utveckling och ett mycket starkt åtgärdsprogram som fokuserar på att förebygga och förkorta sjukfrånvaron och ge ett bra stöd tillbaka till jobb.

Det handlar exempelvis om hälso- och sjukvårdens förutsättningar att stötta de som blir sjuka, om att stärka arbetsgivarnas roll i det förebyggande arbetet och om att ge Försäkringskassan förutsättningar att göra de prövningar de behöver göra, så att insatser kan göras i rätt tid.

Förslaget gäller från och med den 1 februari 2016.

Dela
Maila det här citatet Måste vara en giltig e-postadress.

Socialdemokraterna.se använder sig av cookies och pixlar för att optimera din framtida användning av vår hemsida samt för att i marknadsföringssyfte och för statistiska ändamål samla in information. Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till detta. Läs mer om vår användning av cookies och pixlar här.