Sex miljarder extra till försvaret - Socialdemokraterna

Sex miljarder extra till försvaret

Samarbetsregeringen avsätter 6,2 miljarder extra till försvaret – bland annat till en upprustning av Gotland. Det meddelade försvarsminister Peter Hultqvist och finansminister Magdalena Andersson vid en pressträff.

Finansminister Magdalena Andersson och försvarsminister Peter Hultqvist har idag hållit pressträff om den nya inriktningen för försvaret.  

– Det kommer att behövas betydande resurstillskott till det svenska försvaret, säger Magdalena Andersson.

Totalt kommer 6,2 miljarder kronor att tillföras de närmaste fem åren – av dessa är 4, 2 miljader nya pengar. Dessutom överförs 1,6 miljarder kronor från försvarets internationella verksamhet till försvaret av Sverige.

Bakgrunden till regeringens omprioritering är framför allt det försämrade säkerhetspolitiska läget. Ubåtsjakten i höstas har också påverkat regeringens prioriteringar.

Stärkt försvar på Gotland

Vid presskonferensen meddelades också att den militära förmågan på Gotland kommer att stärkas. Det är en fråga som Peter Hultqvist drev redan som Socialdemokraternas talesperson i förvarsfrågor.

– Vi tycker att det är viktigt med militär närvaro i detta område. Det är en signal till omvärlden, men också till svenska folket, säger Peter Hultqvist.

Dela
Maila det här citatet Måste vara en giltig e-postadress.

Socialdemokraterna.se använder sig av cookies och pixlar för att optimera din framtida användning av vår hemsida samt för att i marknadsföringssyfte och för statistiska ändamål samla in information. Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till detta. Läs mer om vår användning av cookies och pixlar här.