Skärpta lagar mot terrorism - Socialdemokraterna

Skärpta lagar mot terrorism

I höst kriminaliseras resor, träningsläger och pengainsamling i syfte att förbereda eller delta i terrorhandlingar. Så lyder några av förslagen i regeringens nya strategi mot terror. – Konsekvenserna ska vara glasklara för den som ­väljer att delta i strid eller attentat med terrororganisationer som IS, säger inrikesminister Anders Ygeman.

Regeringen ser allvarligt på de senaste årens terrorattentat och framväxten av terrororganisationer som IS. I den nya strategi som presenteras i dag ingår bland annat hårda straff för den som deltar i strid eller utför andra terrorhandlingar. 

– Våldsbejakande extremister ska lagföras för de brott som de begår. Den som reser för att delta i det brutala våldet och terrorn ska veta att det väntar åtal och fängelse när de återvänder. Att direkt eller indirekt ha bidragit till ISIL:s mördande måste få tydliga konsekvenser, skriver inrikesminister Anders Ygeman på DN Debatt

Samtidigt läggs ett särskilt fokus på förebyggande arbete som ska motverka radikalisering och rekrytering till extremist- och terroristgrupper, och påverka personers avsikt att begå eller stödja terrorism.

– Det finns ingen motsättning mellan det förebyggande arbetet och det repressiva arbetet, sade Anders Ygeman vid dagens pressträff. 

Sveriges nya strategi mot terrorism sammanfattas i tre delar: förebygga, förhindra och försvåra. 

Några av de förslag som ingår:

  • Skärpta kontroller av svenska pass. Förslaget är att man ska få hämta ut max tre pass på fem år. Vissa skärpningar när det gäller förberedelsebrott och hantering av särskilda sprängämnen föreslås.
  • Säpo, Must och FRA ska få bättre möjligheter att samarbeta. Möjligheterna till utökad hemlig avlyssning ska utredas, så att elektronisk kommunikation kan övervakas bättre.
  • Kriminalvården ska få ett uppdrag att motverka radikalisering på fängelser.
  • Lagförslag om att kriminalisera resor till terrorträningsläger och att samla in pengar till terroristorganisationer ska läggas fram i höst.

Läs mer om strategin mot terrorism på regeringen.se

Dela
Maila det här citatet Måste vara en giltig e-postadress.

Socialdemokraterna.se använder sig av cookies och pixlar för att optimera din framtida användning av vår hemsida samt för att i marknadsföringssyfte och för statistiska ändamål samla in information. Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till detta. Läs mer om vår användning av cookies och pixlar här.