Snabbspår motverkar lärarbrist - Socialdemokraterna

Snabbspår motverkar lärarbrist

I dag presenterade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson och minister för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson ett snabbspår för nyanlända lärare och förskollärare. Syftet är att förkorta vägen in på arbetsmarknanden och öka nyanländas chanser att göra rätt för sig.

Vi kommer att göra vad som krävs för att skapa framtidstro i Sverige. Därför ska den svenska modellen utvecklas, inte avvecklas. För att göra det behöver vi se till att prioritera regeringens jobbmål mer än någonsin; fler måste arbeta och göra rätt för sig.

Snabbspåret som presenterades idag för nyanlända lärare och förskollärare är ett steg i rätt riktning.

– Nyckeln till snabbare vägar till arbetsmarknaden handlar om möjligheter för lärare att få komplettera sin utbildning på ett lärosäte parallellt med att man lär sig svenska, få möjlighet att praktisera för att få referenser och erfarenhet på den svenska skolan, samt få ett arbete i linje med sin kompetens och utbildning, säger Ylva Johansson.

Snabbspåret har arbetats fram av flera arbetsgivarorganisationer och fackförbund i samråd med bland andra Arbetsförmedlingen och sex lärosäten (Göteborgs universitet, Linköpings universitet, Malmö högskola, Stockholms universitet, Umeå universitet och Örebro universitet).

– Ett bra samarbete mellan arbetsgivarorganisationerna arbetstagarorganisationer och ansvariga myndigheter är helt avgörande för att få till stånd effektivare sätt att ta vara på kompetensen hos nyanlända personer med utbildning och erfarenhet inom yrken som idag efterfrågas på arbetsmarknaden, säger Ylva Johansson.

Vad innebär snabbspåret?

  • Nyanlända utbildade lärare tillgodogör sig en obligatorisk högskolekomplettering. Praktik på arbetsplats sker tidigt i processen och kan tillgodoräknas mot högskolepoäng.
  • Svenskstudier sker parallellt med utbildning och praktik.
  • Högskolestudier i det sista steget kan ske parallellt med en anställning.
  • Ett nytt inslag är att den teoretiska undervisningen delvis sker på arabiska i den obligatoriska delen.
  • Nyanlända lärare/förskollärare kan påbörja kompletterande utbildningar på Universitet och Högskola utan krav på gymnasiesvenska och gymnasieengelska (tidigare allmänna behörighetskrav för kompletterande utbildningar på lärosäten)

Läs mer på regeringen.se

Dela
Maila det här citatet Måste vara en giltig e-postadress.

Socialdemokraterna.se använder sig av cookies. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta.