Avskaffa läxrut - inför läxhjälp - Socialdemokraterna

Avskaffa läxrut - inför läxhjälp

Nu drar valrörelsen i gång på riktigt. I Stefan Löfvens sommartal i dag blir jobb, skola och sjukvård huvudnumren. Rutavdrag för läxhjälp avskaffas och i stället satsas 1,6 miljarder kronor på läxhjälp för alla.

Utdrag ur artikel i Expressen publicerad den 10 augusti 2014.

- Jag kommer att gå hårt åt Fredrik Reinfeldt för de sjunkande skolresultaten, säger partiordföranden Stefan Löfven.

- Jag tror att nästan alla i Sverige tycker att skolan ska vara rättvis. Att det inte ska hänga på dina föräldrars plånbok om du ska få extra läxhjälp. För oss är valet mellan skattesänkningar och kvalitén i skolan självklart, säger Stefan Löfven.

- Att de som inte själva har råd att köpa privat läxhjälp till sina barn ska vara med och betala för de som har det bättre ställt är genuint fel. Därför skriver vi in i valmanifestet att läxrut ska avskaffas och läxhjälp ska ges till alla redan i lågstadiet.

Alliansens politik

Regeringen har beslutat att läxhjälp och privatundervisning för grundskole- och gymnasieelever ska skattesubventioneras genom rut-avdraget.

Läx-rut är ett tydligt exempel på hur regeringens politik ökar skillnaderna i skolan och klyftorna i samhället.

Vår politik

I valmanifestet kommer vi investera 400 miljoner kronor årligen, totalt 1,6 miljarder kronor, i läxhjälp till alla. Det ska bli obligatoriskt för alla grundskolor att erbjuda eleverna läxhjälp.

Alla elever ska ha samma chans att klara skolan. Inte bara elever var föräldrar har råd att betala ska ha möjlighet till läxhjälp – alla elever ska ha det.

Vi vill därför slopa de statliga subventionerna till privatundervisning och läxhjälp av såväl grund- som gymnasieelever och istället bygga ut läxhjälp för alla. Skolan bör organisera läxhjälp på ett sätt som skolan ser fungerar bäst, i skolan, på fritidshem eller i samverkan med ideella föreningar.

Dela
Maila det här citatet Måste vara en giltig e-postadress.

Socialdemokraterna.se använder sig av cookies och pixlar för att optimera din framtida användning av vår hemsida samt för att i marknadsföringssyfte och för statistiska ändamål samla in information. Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till detta. Läs mer om vår användning av cookies och pixlar här.