Dags för en human sjukförsäkring - Socialdemokraterna

Dags för en human sjukförsäkring

"Den som är sjuk ska både ha rätt till rehabilitering tillbaka till arbete, och ekonomisk trygghet under den tid det tar. Så är det inte idag", skriver Carin Jämtin och Tomas Eneroth.

Sedan högerregeringen gjorde om sjukförsäkringen 2008 har 86 000 personer uppnått den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen, inte för att de blivit friska utan för att de nått en administrativ tidsgräns. Ungefär 1 000 personer når den här gränsen varje månad.

Sedan regeringen ändrade sjukförsäkringen har vi gång på gång kunnat läsa om hur människor drabbats av en omänsklig sjukförsäkring. Nu senast berättade civilingenjören Maria Karlsson om vad som hände henne när hon blev allvarligt sjuk.

Civilingenjören Maria Karlsson har drabbats av cancer två gånger. De första månaderna var hon helt sjukskriven men började sedan arbeta igen, om än på deltid. I oktober 2013 blev hon utförsäkrad och tvingades gå till Arbetsförmedlingen. Trots att hon hade jobb och trots att hon var på väg tillbaka till heltidsarbete. ”Utförsäkrad fastän du är sjuk och kallad till Arbetsförmedlingen trots att du har jobb”, som Maria skriver.

Låt oss vara tydliga. Den som kan jobba ska förstås också göra det. Men den som är sjuk ska både ha rätt till rehabilitering tillbaka till arbete, och ekonomisk trygghet under den tid det tar. Så är det inte i dag. I stället har vi en sjukförsäkring som är uppbyggd av administrativa tidsgränser som reglerar hur länge man får vara sjuk. Mest diskussion har det varit om den bortre tidsgränsen, stupstocken, som innebär att människor utförsäkras ur sjukförsäkringen och skickas till Arbetsförmedlingen. Mer än hälften av dem som utförsäkras är så sjuka att de kommer tillbaka till sjukförsäkringen efter de tre månadernas karens, många av dem dessutom fattigare. En tredjedel av Kommunals utförsäkrade medlemmar förlorar mer än 5 000 kronor i månaden när de utförsäkras.

Det är orimligt. Den som är sjuk ska kunna koncentrera sig på att bli frisk och inte behöva oroa sig för att bli utförsäkrad och fattiggjord. Vi vill avskaffa den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen, satsa mer på rehabilitering och se till att ersättningen är 80 procent under hela sjukskrivningsperioden. Vi vill helt enkelt ha en mänsklig sjukförsäkring.

Carin Jämtin, partisekreterare Socialdemokraterna
Tomas Eneroth, vice ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott

Utdrag ut debattartikel i Nyheter24 lördag 13 september.

Dela
Maila det här citatet Måste vara en giltig e-postadress.

Socialdemokraterna.se använder sig av cookies och pixlar för att optimera din framtida användning av vår hemsida samt för att i marknadsföringssyfte och för statistiska ändamål samla in information. Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till detta. Läs mer om vår användning av cookies och pixlar här.