Effektivare myndighetskontakter för nyanlända ska spara tid - Socialdemokraterna

Effektivare myndighetskontakter för nyanlända ska spara tid

Under förmiddagens pressträff på Rosenbad kunde regeringen meddela ett antal viktiga nyheter. De socialdemokratiska ministrarna Ylva Johansson, Åsa Regnér, Gabriel Wikström samt Helene Hellmark Knutsson fanns på plats. Nyheterna handlade bland annat om nyanländas etablering och om satsningar på äldrevården.

I dagsläget kan nyanlända tvingas vänta flera veckor med att komma igång med sin etablering på grund av väntetider mellan olika myndighetskontakter. Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson lät därför nu meddela att regeringen genom att samordna kontakterna mellan myndigheterna ska korta väntetiderna kraftigt – och på så sätt spara både tid och pengar.

- Den nyanlände tvingas i dag gå ifrån till exempel sfi-utbildningen vid en mängd tillfällen för de olika träffarna med myndigheterna. Den enskilde individen och samhället har mycket att vinna på att effektivisera de nyanländas myndighetskontakter i etableringsprocessen. Alla onödiga ledtider måste bort, säger arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson.

Fortsatta satsningar på äldrevården

Många kommuner har i dag brist på äldreboenden. Mot bakgrund av detta presenterade äldreminister Åsa Regnér i dag ett nytt investeringsstöd som syftar till att öka byggandet av nya äldre- och trygghetsboenden. Regeringen har för 2016 avsatt 150 miljoner för investeringsstödet, ett belopp som beräknas att successivt öka till 400 miljoner 2018.

- Vi genomför nu historiska satsningar på äldreomsorgen, särskilt på just fler äldrebostäder och mer personal i äldreomsorgen. 109 kommuner har idag brist på äldreboenden, så att det här stödet är efterlängtat råder det ingen tvekan om. Att bygga bort den bristen är en viktig del av att utveckla den svenska modellen, säger Åsa Regnér. 

 

För fler nyheter som presenterades under sommarfikan se regeringens webb www.regeringen.se/press

Dela
Maila det här citatet Måste vara en giltig e-postadress.

Socialdemokraterna.se använder sig av cookies och pixlar för att optimera din framtida användning av vår hemsida samt för att i marknadsföringssyfte och för statistiska ändamål samla in information. Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till detta. Läs mer om vår användning av cookies och pixlar här.