Från löfte till verklighet – nu blir klasserna mindre - Socialdemokraterna

Från löfte till verklighet – nu blir klasserna mindre

Alla landets 290 kommuner har sökt bidrag i regeringens lågstadiesatsning. Redan i december betalas pengarna ut – därmed kan löftet om mindre klasser bli verklighet.

I våras meddelade regeringen att 2 miljarder kronor årligen ska avsättas för att kunna anställa fler lärare och annan personal i förskoleklass och lågstadiet. På så sätt kan klasserna bli mindre, utbildningens kvalitet höjas och lärarna få mer tid för varje elev.

Förslaget har mottagits väl av såväl lärare som huvudmän runt om i landet – alla landets 290 kommuner har sökt det statsbidrag som Skolverket delar ut inom ramen för lågstadiesatsningen. Lena Hallengren, ordförande i utbildningsutskottet, ser positivt på det höga söktrycket:

– Det är glädjande att se att de medel som regeringen har anslagit för att möjliggöra att varje elev ska få mer tid tillsammans med lärare och pedagoger är så efterfrågade ute i kommunerna.

Under oktober månad tar Skolverket beslut om hur medlen ska fördelas och i december kan pengarna betalas ut.

– Nu levererar vi den politik som vi gick till val på och som kommer att göra skillnad i verkligheten, fortsätter Lena Hallengren.

Fakta statsbidraget

  • Syftet med statsbidraget är bland annat att höja utbildningens kvalitet och ge lärarna mer tid för varje elev.
  • I år avsätts 2 miljarder kronor för detta ändamål.
  • Statsbidraget kan sökas av huvudmän.
  • Ansökningsperioden för hösten är avslutad, beslut kommer i oktober.
Dela
Maila det här citatet Måste vara en giltig e-postadress.

Socialdemokraterna.se använder sig av cookies och pixlar för att optimera din framtida användning av vår hemsida samt för att i marknadsföringssyfte och för statistiska ändamål samla in information. Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till detta. Läs mer om vår användning av cookies och pixlar här.