Ny arbetsförmedling direkt efter regeringsskifte - Socialdemokraterna

Ny arbetsförmedling direkt efter regeringsskifte

Vårt mål är Sverige ska ha Europas lägsta arbetslöshet år 2020. Att Arbetsförmedlingen fungerar väl är en förutsättning för att uppnå det. Omgående efter ett regeringsskifte kommer Socialdemokraterna därför att fatta beslut om nystart för Arbetsförmedlingen. Arbetsförmedlare ska kunna fokusera på att förmedla jobb, inte på att administrera arbetslösheten. Mikael Damberg och Ylva Johansson presenterade idag en nyhet ur Socialdemokraternas valmanifest.

Arbetsförmedlingen ska bli en matchningsspecialist

En genomgripande förändring behövs för att säkerställa att de arbetslösa får möjlighet till kompetensutveckling som gör dem mer attraktiva på arbetsmarknaden – och dessutom hjälp att hitta rätt jobb. Företag ska kunna vända sig till Arbetsförmedlingen med förtroende och få professionell hjälp med att rekrytera. Det måste också bli ett slut på den okontrollerade pengarullningen till verkningslösa åtgärder.

Den nya Arbetsförmedlingen ska:

  • Bygga förtroende hos både arbetsgivare och arbetssökande. Fokusera på att sluta rekryteringsgapet. Arbetsgivarnas behov ska sättas i centrum. Arbetsförmedlingen ska skapa goda förutsättningar för arbetsgivare i alla branscher vid rekrytering. Verksamheten behöver kvalitetssäkras och dialogen med näringslivet måste intensifieras.
  • Ge alla som söker jobb ett individuellt och professionellt stöd – oavsett yrkesbakgrund eller utbildningsnivå.
  • Ägna sig åt det som ger resultat. Med nuvarande styrning har man inte levt upp till vare sig arbetssökande eller arbetsgivares behov. Arbetsförmedlingen ska fördela resurser efter behov och styra mer mot resultat.

För att uppfylla dessa krav krävs konkreta förändringar av Arbetsförmedlingens verksamhet:

  • Rensa upp i åtgärdsdjungeln
  • Indiviuellt stöd från dag ett
  • Näringslivets behov ska styra insatserna
  • Riktiga jobb istället för passiva åtgärder
  • Särskilda ungdomsteam för att tackla ungdomsarbetslösheten
Dela
Maila det här citatet Måste vara en giltig e-postadress.

Socialdemokraterna.se använder sig av cookies och pixlar för att optimera din framtida användning av vår hemsida samt för att i marknadsföringssyfte och för statistiska ändamål samla in information. Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till detta. Läs mer om vår användning av cookies och pixlar här.