S-kommuner skickar en bostadsutmaning över blockgränsen - Socialdemokraterna

S-kommuner skickar en bostadsutmaning över blockgränsen

KOMMUNKONFERENS. Några socialdemokratiskt ledda kommuner står ut när det gäller takten i bostadsbyggandet. Nu vill de utmana borgerligt styrda kommuner om att fortsätta vara bäst i klassen.

När S-kommuner själva beräknar hur mycket de förväntar sig att bygga under året är det några kommuner som sticker ut sett till antal påbörjade bostäder i förhållande till invånarantalet. Under kommunkonferensen i Örebro uppmanade civilminister Ardalan Shekarabi ett antal kommuner att spänna bågen ytterligare.

– Det är viktigast att utmana sig själv, men på plats här idag har vi flera kommuner som nu vill ta upp kampen med borgerligt styrda kommuner med liknande förutsättningar, sade Ardalan Shekarabi under kommunkonferensens bostadsseminarium.

En av de S-kommuner som är bäst i klassen är Umeå, som håller en byggtakt under 2015 och 2016 som är så hög att de i genomsnitt per år bygger en bostad per 84 invånare. Umeå vill nu utmana en annan studentstad, Jönköping, att även under 2017 bygga fler bostäder per capita än vad Jönköping gör.

– Vi har brottats med bostadsbrist under flera år. Men proppen har gått ut och bostadsbyggandet lossnat, bland annat genom att vi satsats på planberedskap. Nu spänner vi bågen ännu hårdare och satsar på 2000 nya bostäder per år, sade kommunlaråd Margareta Rönngren. Hon passade också på att ge en uppmaning till regeringen:

– Fundera över hur ni på statlig nivå bättre kan hjälpa de mindre kommunerna att bygga mer.

Även Sigtunas kommunalråd Ibrahim Khalifa, och kommunstyrelsens ordförande i Ale, Paula Örn, ville utmana en borgerligt styrd kommun att tävla om vilken av de två kommunerna som kan bygga mest fram till valet 2018. Valet för Sigtuna föll på Vallentuna, och för Ale var det grannkommunen Stenungssund som utmanades.

Även Lund och Kalmar uppmärksammades på plats för sitt ambitiösa byggande under 2015 och 2016, som gör dem bäst i klassen i sina respektive regioner. Finansminister Magdalena Andersson frågade de två kommunalråden Elin Gustavsson från Lund och Mattias Adolfsson från Kalmar om de tänker höja sina ambitioner ytterligare. Svaret blev enhälligt ja.

Dela
Maila det här citatet Måste vara en giltig e-postadress.

Socialdemokraterna.se använder sig av cookies och pixlar för att optimera din framtida användning av vår hemsida samt för att i marknadsföringssyfte och för statistiska ändamål samla in information. Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till detta. Läs mer om vår användning av cookies och pixlar här.