Studielån till körkort - Socialdemokraterna

Studielån till körkort

För att unga ska öka sina chanser att få jobb vill vi öka möjligheten för unga att ta körkort. Vi vill göra det möjligt att efter avslutad gymnasieexamen med godkända betyg ta CSN-lån på upp till 25 000 kronor för att ta B-körkort. Detta ger unga en mycket bättre chans att få jobb och ökar dessutom motivationen att slutföra sin gymnasieutbildning.

Körkort - ett krav för jobb

Det finns tydliga samband mellan körkortsinnehav, tillgång till bil och förvärvsarbete. Inom Svenskt Näringsliv kräver 6 av 10 arbetsgivare körkort för jobb. De två främsta anställningskraven är således B-körkort och yrkeskompetens. Samtidigt har andelen unga 18 till 24 år som har B-körkort sjunkit sedan 1980-talet. Bland arbetslösa unga saknar nästan sex av tio körkort. I många fall är bristande ekonomi anledningen till att unga inte har möjlighet att ta körkort. Därför lägger vi ett nytt förslag för att fler unga ska få möjligheten att ta körkort, bli motiverade och öka deras chanser på arbetsmarknaden.

Förslag

Vi vill göra det möjligt att efter avslutad gymnasieexamen med godkända betyg i gymnasieskolan, komvux eller inom ramen för utbildningskontraktet ska möjligheten finnas att ta CSN-lån på upp till 25 000 kronor för att ta B-körkort.

För att garantera att alla får en bra körkortsutbildning kommer vi skärpa tillsynen av trafikskolorna. Vårt budskap är tydligt: Ingen ung person ska behöva gå arbetslös bara för att man inte har råd att ta körkort.

Förslaget innebär:

  • 25 000 kronor i maxlån för körkort.
  • Se över tillsyn av trafikskolor.

PM med hela förslaget: Fler unga med gymnasieexamen (PDF)Open this document with ReadSpeaker docReader

Dela
Maila det här citatet Måste vara en giltig e-postadress.

Socialdemokraterna.se använder sig av cookies och pixlar för att optimera din framtida användning av vår hemsida samt för att i marknadsföringssyfte och för statistiska ändamål samla in information. Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till detta. Läs mer om vår användning av cookies och pixlar här.