Tydliga regler om utförsäljning till underpris - Socialdemokraterna

Tydliga regler om utförsäljning till underpris

Under högerregeringens styre har det vid upprepade tillfällen skett upprörande utförsäljningar av offentliga verksamheter till underpris. Ett av de mest kända exemplen är vårdcentralen Serafen i centrala Stockholm.

Serafen såldes av högerstyrda Stockholms läns landsting till ett antal läkare vid vårdcentralen för ett underpris om 700 000 kronor. Senare såldes vårdcentralen vidare för omkring 20 miljoner kronor.

Denna utförsäljning och andra utförsäljningar har vid tidpunkten för utförsäljningarna varit olagliga enligt kommunallagen. Det har dock inte hindrat högerstyren i kommuner och landsting från att genomföra dem.

När en försäljning har skett till underpris eller på annat felaktigt sätt så har det inte fått tillräckliga konsekvenser. Medborgarna har inte fått sina pengar tillbaka. Mer pengar för en försäljning till underpris har inte kunnat krävas från köparen. Lagstiftningen har inte varit tillräcklig.

Sedan 2013 finns en lag om tillämpning av EUs statsstödsregler. EUs statsstödsregler är bara tillämpbara om det påverkar handel mellan medlemsstater. EU:s statsstödsregler omfattar därmed nödvändigtvis inte alla situationer där allmän egendom säljs till underpris. Vad vi vill åstadkomma är heltäckande och tydliga regler som gör det omöjligt för svenska kommuner och landsting att sälja ut gemensam egendom till underpris. Om en sådan olaglig försäljning görs så ska köparen i efterhand kunna krävas på mer pengar.

Ardalan Shekarabi, jurist och ledamot av Socialdemokraternas verkställande utskott

Dela
Maila det här citatet Måste vara en giltig e-postadress.

Socialdemokraterna.se använder sig av cookies och pixlar för att optimera din framtida användning av vår hemsida samt för att i marknadsföringssyfte och för statistiska ändamål samla in information. Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till detta. Läs mer om vår användning av cookies och pixlar här.