Uttalande om Turkiets fortsatta militäroffensiv mot den kurdiska enklaven Afrin i norra Syrien - Socialdemokraterna

Uttalande om Turkiets fortsatta militäroffensiv mot den kurdiska enklaven Afrin i norra Syrien

Den 26 februari antog FN:s säkerhetsråd en resolution för ett eldupphör i hela Syrien. Resolutionen är en viktig del i arbetet för möjliggörandet av att civilbefolkningen i alla delar av Syrien får humanitär hjälp under de minst 30 dagarna som överenskommelsen gäller. Socialdemokraterna följer situationen i regionen noggrant, men ser med oro på att alla parter som resolutionen avser inte respekterar den.

En resolution är inte starkare än respekten för den och dess tillämpning. Det är endast när alla FN:s medlemsstater tillsammans respekterar internationella åtagande som besluten blir kraftigast och målen uppnås. 

I januari inledde Turkiet en större militär mark- och flygoperation mot den kurdiska milisen YPG som kontrollerar området. Afrin ligger några mil från den turkiska gränsen och majoriteten av invånarna är kurder. Den just nu rådande utvecklingen förvärrar en redan fruktansvärd humanitär situation och bidrar till att eskalera konflikten i regionen. Offensiven hotar möjligheterna att nå fred i Syrien och stör ordningen i en annars relativt stabil del av landet.

Det är med fasa vi följer rapporteringen om Turkiets offensiv mot den kurdkontrollerade enklaven Afrin i nordvästra Syrien. Turkiets och kurdernas konflikt måste lösas genom en försoningsprocess och politiska diskussioner. Vi uppmanar därför Turkiet att följa säkerhetsrådsresolutionen och avsluta den militära operationen. Det måste ske en fredlig lösning av konflikten i Syrien. I den lösningen borde också kurderna vara med i fredsförhandlingarna.

Lena Rådström Baastad, partisekreterare för Socialdemokraterna

Kenneth G Forslund (S), ordförande för riksdagens utrikesutskott

Dela
Maila det här citatet Måste vara en giltig e-postadress.

Socialdemokraterna.se använder sig av cookies och pixlar för att optimera din framtida användning av vår hemsida samt för att i marknadsföringssyfte och för statistiska ändamål samla in information. Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till detta. Läs mer om vår användning av cookies och pixlar här.