Gå till innehåll

Socialdemokraterna står upp för svensk motorkultur

EU ska inte tvinga oss
att skrota våra bilar

I Sverige finns en djupt rotad kärlek till fordon, reparation och mekanik. Den sträcker sig från glänsande veteranbilar till folkrace och reparation av bilen som tar en till jobbet varje morgon. Nu ser vi att detta utmanas av ett nytt förslag i Bryssel.

Ett EU-förslag som utmanar fordonskulturen

Ett nytt förslag från EU utmanar svensk fordonskultur. Ambitionen är god - att göra framtida fordon lättare att demontera, reparera och återvinna mer och särskilt tillvarata värdefulla metaller. Men konsekvenserna för existerande äldre fordon riskerar att bli stora.

Reella risker för både entusiaster och reparationskunniga

Detta lagförslag kan tvinga fram skrotning av äldre bilar, stänga ned hobbymarknaden för gamla bildelar och begränsa hur och när fordon får säljas eller exporteras. Det är ett hot mot veteranbilsentusiaster och alla i den svenska folkrörelse som på sin fritid bygger och reparerar bilar.

Skriv under för att EU ska inte tvinga oss att skrota våra bilar:

Vad kan detta betyda konkret?

Det kan handla om en person med en äldre bil som behöver en ny katalysator för att klara besiktningen. Finns inte rätt reservdel på marknaden riskerar bilen att klassas som okörbar och behöver då skrotas. Vad händer med veteranbilen som inte rullar långt på egen maskin men likväl har ett stort värde, kanske ekonomiskt men framförallt historiskt och känslomässigt?

Risken är att förslaget slår hårdast mot de fordon som är minst värda och mot de individer som reparerar, återanvänder och återbrukar mest. Det är varken rimligt eller rättvist.

Respekt för en svensk folkrörelse och människorna som driver den framåt

Socialdemokraterna kommer alltid stå upp för svensk fordonskultur. Det är en svensk folkrörelse som binder oss samman och använder det Sverige är bäst på: tekniskt kunnande, nyfikenhet och återbruk. Det handlar om att bevara vårt kulturarv, minska onödigt slit och släng och ge hushållen en möjlighet att spara pengar i en tuff tid.

Vi tar kampen i Bryssel för svenska folkets intressen

Vi tar kampen mot dessa nya regler. Vi kommer kräva stora förändringar i förslaget:

  • Rättssäkerheten måste öka.
  • Äganderätten respekteras.
  • Historiska fordon skyddas.
  • Hobbymarknaden för bilar och bildelar bevaras.

Det ska vara bilägaren, inte någon myndighet, som ska bestämma om ens Volvo 142 eller Chevrolet Impala är renoveringsbar eller kanske värdefull reservdelsbank.

Europa är garanten för svensk stabilitet, säkerhet och styrka i en orolig tid. För vissa är EU:s misstag en ursäkt för att splittra. För oss socialdemokrater en anledning att kavla upp ärmarna och göra jobbet.

Man skrotar inte bilen för en sprucken ruta, man byter ut rutan.

/Heléne Fritzon och Johan Danielsson

Stå upp för svensk motorkultur

Tillsammans ser vi till att svensk fordonskultur inte bara överlever utan också blomstrar, idag och för framtida generationer.

Vill du engagera dig?

Läs mer på socialdemokraterna.se Länk till annan webbplats.