Seminarier
Från onsdagen till lördagen genomförs ett antal spännande och intressanta seminarier på Socialdemokraternas kongress. Du som åhörare, gäst, ombud, utställare, anställd eller volontär är välkommen att delta.
Seminarieprogrammet
I seminarieprogrammet nedan ser du vilka seminarier som genomförs de olika dagarna under kongressen.
Hitta till seminarierna
Seminarierna äger rum på två olika platser:
På en öppen scen mitt i stora utställningshallen.
I en seminarielokal i ena hörnet av stora utställningshallen.
Det är bara att gå dit!
Det kostar ingenting att gå på seminarierna och det krävs ingen anmälan. Däremot måste du ha anmält dig som åhörare i god tid för att kunna vara med på kongressen.
Välkommen!
Seminarielista
Onsdag 28 maj
15.00 Vad säger kommentatorerna? Plats: Seminarielokalen
Sveriges vassaste politiska kommentatorer delar med sig av spaningar kring partiet, kongressen och svensk politik.
Medverkande: Payam Moula, moderator, Viktor Barth Kron, med flera. Arrangör: Tankesmedjan Tiden.
16.00 The need for international solidarity and common security in a world of geopolitical power shifts. What is the global Social Democratic answer to these changes? Plats: Seminarielokalen Introduction: Stefan Löfven, PES President. Panel: Halimeh Kaakour – LNA Party, Lebanon, Febe Potgieter – ANC, South Africa, Jordan Gutierrez – Akbayan, the Philippines, Fani Karanfilova-Panovska – SDSM, North Macedonia Moderator: Linnéa Wickman, Committe on Foregin Affairs.
Arrangör: Socialdemokraterna & Olof Palmes Internationella Center.
16.00 En bättre arbetsmarknad är möjlig – det krävs för att Sverige ska ha ledartröjan i omställning. Scenen i utställarhallen
Unionen presenterar ny arbetsmarknadspolitik och de senaste resultaten kring vad privatanställda tjänstemän och företag ser som viktigast för att lösa kompetensutmaningen och genom det skapa en bättre fungerande arbetsmarknad. Medverkande: Victoria Kirschoff, 1e vice förbundsordförande Unionen samt vice ordförande TCO, Emma Tjärnback, utredare Unionen samt Frida Andersson, enhetschef på Göteborgsregionen med ansvar för utbildning och kompetens. Arrangör: Unionen.
17.00 Svenska folket och plånboken – vad kräver rättvisan? Plats: Scenen i utställarhallen
De senaste åren har kostnadskrisen slagit hårt mot människors privatekonomi, inte minst LO-kollektivet. Men vilka kostnader är det som ökat, varför och vad borde politiken göra? Välkommen till ett samtal om klass, ekonomi och vad politiken kan göra för en mer rättvis plånbok.
Arrangör: Tankesmedjan Tiden.
18.00 Stärkt skydd för barn mot sexuella övergrepp på nätet - avskaffa pubertetsutvecklingsrekvistet. Plats: Seminarielokalen
Ecpat möter varje dag barn som lever i rädsla för eller med konsekvenserna av spridning av nakenbilder. Var fjärde flicka och var åttonde pojke i åldrarna 14-17 år i Sverige har fått en nakenbild spridd. Det skydd samhället ger är inte tillräckligt och en stor del i det är att svensk lag inte stämmer överens med barnkonventionen när det görs skillnad på barn utifrån pubertetsutveckling. Medverkande:
Anna Karin Hildingson Boqvist, generalsekreterare Ecpat. Susanna Pettersson, barnrättsjurist Ecpat. Arrangör: Ecpat.
18.00 Vad är viktigast: att maten är svensk eller billig? Plats: Scenen i utställarhallen
2022-2023 ökade matpriserna med i snitt 24 procent. Samtidigt gick den svenska livsmedelsindustrin med förlust och lönsamheten har fortfarande inte återhämtat sig. Hur går detta ihop? Varför ökade matpriserna så mycket? Och varför utgör bristande lönsamhet ett hot mot vår försörjningsförmåga? Detta är några av de frågeställningar som kommer belysas utifrån Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev och rapport "Recept för resiliens". Medverkande: Helena Markstedt, ansvarig för samhällsrelationer, Arla Foods Sverige, Erik Pelling, kommunstyrelsens ordförande i Uppsala kommun, Carl Eckerdal, chefekonom Livsmedelsföretagen, Jimmy Sandell, näringspolitisk chef, Livsmedelsföretagen, Patrik Strömer, näringspolitisk expert, Livsmedelsföretagen. Arrangör: Livsmedelsföretagen.
Torsdag 29 maj
09.00 Hur vill socialdemokratin förebygga nyrekryteringen av unga in i gängen? Plats: Scenen i utställarhallen
Ett samtal om en av vår tids stora samhällsfrågor: Hur ska samhället mobilisera för att förhindra att fler unga dras in i kriminaliteten. Vad krävs för att förbättra det brottsförebyggande arbetet och hur kan politiken stötta polisen arbete? Medverkande: Katharina von Sydow, Polisförbundets ordförande och Teresa Carvalho, rättspolitisk talesperson.
Arrangör: Polisförbundet
09.00 Från bostadskris till plånbokskaos – vem har råd att bo? Plats: Seminarielokalen
Vilken typ av bostadspolitik behövs för att lösa framtidens ekonomiska utmaningar? Kan en aktiv bostadspolitik vara vår nya tillväxtmotor? Och vilken bostadspolitik efterfrågar Socialdemokraternas väljare? Möt och lyssna på Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder som kommer att prata om organisationens arbete för Sveriges 3 miljoner hyresgäster med fokus på hyresgästernas ekonomiska situation, bostadsbristen och behovet av en aktiv bostadspolitik för dagens och framtidens hyresgäster. Medverkande: Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen.
Arrangör: Hyresgästföreningen
10.00 Vägen till full sysselsättning! Plats: Scenen i utställarhallen
Presentation av Katalys nya rapport "En politik för full sysselsättning, tillväxt och prisstabilitet". Diskussion om hur vi bekämpar arbetslösheten och når full sysselsättning på riktigt. Medverkande: rapportförfattare Tony Johansson, ekonomhistoriker Elisabeth Lindberg och Katalys chef Daniel Suhonen. Moderator: Enna Gerin, biträdande chef Katalys. Arrangör: Katalys.
10.00 Lösningar för en trygg bostadsmarknad Plats: Seminarielokalen
Trösklarna in till bostadsmarknaden är höga. Det finns lösningar för att göra det möjligt för fler unga att ta steget in, och för att öka tryggheten i våra bostadsområden. Finns den politiska viljan? Medverkande: Johan Nyhus, förbundsordförande, HSB, Jennie Nilsson, bostadspolitisk talesperson (S) och Diyar Cicek, förbundssekreterare SSU. Arrangör: HSB
11.00 Hur bygger vi en ny samhällsgemenskap? Plats: Seminarielokalen
Vi måste bryta segregationen för att bygga en ny samhällsgemenskap. Men är vi villiga att göra det som krävs, eller är det bara snack? Välkommen till ett ärligt samtal om svåra frågor som värderingar, kultur och en man som heter Ove. Medverkande: Lawen Redar, riksdagsledamot, Elias Aguirre, kommunalråd Linköping, Tobias Hübinette, forskare Interkulturella studier, Peter Esaiasson, professor i Statsvetenskap. Arrangör: Tankesmedjan Tiden.
12.00 Arbetsmarknadspolitiken och idéburen sektor – en kraft för jämlikhet och inkludering. Plats: Scenen i utställarhallen
I civilsamhälle och kooperation spelar många organisationer en avgörande roll för att skapa vägar till arbete för människor långt från arbetsmarknaden. Med utgångspunkt från Fremias arbetsmarknadsrapport diskuterar vi de idéburna organisationers roll och konkreta exempel för att skapa fler vägar till arbete eller studier. Medverkande: Leif Linde, ordförande i Fremia, Martin Ärnlöv, ordförande i Fremias intressepolitiska kommitté, Karin Liljeblad, välfärdspolitisk expert Fremia, Patrik Schröder samhällspolitiskt ansvarig på Fremia. Arrangör: Fremia.
12.00 Ny järnväg Oslo-Sthlm - lönsam i fred och en livlina i krig Plats: Seminarielokalen
Hur ett handslag mellan Sverige och Norge kan åstadkomma en modern järnvägsförbindelse mellan Oslo och Stockholm. Ett stort steg för att utveckla handeln mellan våra länder, minska flygresandet och stärka vår totalförsvarsförmåga. Dessutom skulle den vara helt återbetald på 40 år. Medverkande: Karl-Petter Thorwaldsson. Arrangör: Oslo-Sthlm 2.55
14.00 Expansionen i norr är hela Sveriges angelägenhet - Accelerera Norrbotniabanan. Plats: Scenen i utställarhallen
Kan vi genom bättre samverkan få fler tidskritiska infrastrukturprojekt på plats i Sverige? Vi presenterar fem snabba fakta om varför just Norrbotniabanan borde ha stått klar igår. Medverkan: Lorents Burman, ordförande för Norrbotniabanegruppen och kommunstyrelsens ordförande i Skellefteå samt Elisabeth Sinclair, projektledare Norrbotniabanegruppen. Arrangör: Norrbotniabanegruppen
14.00 Energi och tillväxt för omställning och välstånd Plats: Seminarielokalen
Sverige ska nå klimatmålen samtidigt som vi vill fortsätta utveckla vårt välstånd för att ge kommande generationer bättre förutsättningar än idag. Ett utbyggt elsystem är en förutsättning för både tillväxt och omställning. Hur ser näringslivet på det framtida elsystemet - vad behövs för att utveckla Sverige och klara klimatomställningen? Medverkande: Robert Thorburn, Svenskt Näringsliv energiexpert. Arrangör: Svenskt näringsliv.
15.00 Sverige, familjen och framtiden – varför föds det så få barn? Plats: Scenen i utställarhallen
Sverige har kris i befolkningsfrågan och behovet av en ny familjepolitik är stort. Vi behöver reformera föräldraförsäkringen, trygga jobben och skapa förutsättningar för bostadsbyggande, men också våga diskutera sådant som begreppet frivillighet i äldreomsorgen. Välkommen till ett samtal om vad som krävs för en modern familjepolitik. Medverkande: Joa Bergold, utredningschef, LO, Åsa Eriksson, riksdagsledamot, Payam Moula, chefredaktör Tiden, Anders Lindberg, ledarskribent, Aftonbladet. Arrangör: Tankesmedjan Tiden.
15.00 Vad är, gör och vill de Europeiska Socialdemokraterna, PES? Plats: Seminarierum H2
Har du hört talas om det europeiska samarbetsorganet PES? Du kanske känner till att Stefan Löfvén är organisationens ordförande? Visste du att det finns socialdemokratiska aktivistföreningar kopplade till organisationen, bland annat en nystartad i Göteborg? Vi informerar om vad PES är och gör och hur aktivistföreningarna arbetar. Medverkande: PES Vice President Saar van Bueren (NL), ansvarig för kommunikation och för PES Activists.
Arrangör: PES aktivistföreningar.
16.00 Vad händer om vart fjärde industriföretag slutar att investera i Sverige? Plats: Seminarielokalen
400 000 jobb och 340 miljarder i årligt exportvärde är i farozonen när järnvägens brister blivit akuta för vart fjärde industriföretag.
Det innebär minskad internationell konkurrenskraft och minskad ekonomisk tillväxt. Hur vi kan omvandla järnvägen från en tillväxtbroms till en konkurrensfördel? Presentation av Omtag Svensk Järnvägs rapporter samt paneldebatt. Medverkande: Pär Helgesson, ansvarig samhällskontakter och strategisk infrastruktur på SJ, Stephan Ray, chef kommunikation och public affairs på Green Cargo, Aylin Nouri, trafikpolitisk talesperson (S), Karl-Petter Thorwaldsson med flera. Arrangör: Omtag Svensk Järnväg
17.00 Vänd kappan efter vinden. Plats: Scenen i utställarhallen
Hur säkrar vi elen till industrins gröna omställning – och tar tillvara på folkets stöd för vindkraft? Trots brett folkligt stöd stoppas många vindkraftsprojekt av beslut – som inte speglar opinionen. I detta seminarium diskuterar vi hur vi löser både effektbehovet och missuppfattningarna som riskerar att bromsa Sveriges elektrifiering. Medverkan: Erik Almqvist, ansvarig för elnät, Green Power Sweden. Arrangör: Green Power Sweden
17.00 Kampen om kompetens – så rustar vi för klimatomställning Plats: Seminarielokalen
Vilka kompetenser behövs för att klara byggsektorns gröna omställning? Sverige befinner sig i en tid av omfattande förändring. EU:s klimatmål och Parisavtalet bygger på en grön omställning som kräver att all byggnation ska vara utsläppsfri senast 2050. Det ställer höga krav på sektorn om en välfungerande kompetensförsörjning. Vilka åtgärder behövs för att klara klimatkompetensen? Under seminariet förhandsvisar Byggföretag delar av en kommande rapport.
Medverkande: Elin Kebert, expert kompetensförsörjning samt Emma Bonnevier Expert klimatpolitik och grön konkurrenskraft. Arrangör: Byggföretagen.
18.00 Sverige behöver mer järnväg! Plats: Seminarielokalen
Ingen kan ha missat den frustrerade debatten om den ålderstigna järnvägens brister, slitage och förseningar. Som resenär har man förmodligen personligen upplevt överbelastningens följdverkningar — förtroendet för tåg som pålitligt transportalternativ är hotat. Svensk export är beroende av ett fungerande järnvägssystem. Det är dags för krafttag.
Medverkande: Stefan Gustafsson, kommunstyrelsens ordförande Mölndal, Mona Forsberg, kommunalråd Jönköping,
Mattias Josefsson, VD Europakorridoren. Arrangör: Europakorridoren.
Fredag 30 maj
10.00 Att ta tillbaka den demokratiska kontrollen i praktiken Plats: Scenen i utställarhallen
Det finns få andra platser i landet där Moderaternas privatiseringsexperiment fått sådant genomslag som i Region Stockholm.
I valet 2022 tog Socialdemokraterna makten efter 16 år av moderatstyre och i brant uppförsbacke pågår nu arbetet med att ta tillbaka den demokratiska kontrollen över sjukvården och ekonomin i huvudstadsregionen. Välkommen till ett seminarium där vi diskuterar hur vi tar tillbaka den demokratiska kontrollen i praktiken och besegrar högerns kampanjmaskineri. Medverkande: Aida Hadžialić, Region Stockholm, Malin Ragnegård, Kommunal. Arrangör: Socialdemokraterna i Stockholmsregionen.
10.00 Stärkt skydd för barn mot sexuella övergrepp på nätet - avskaffa pubertetsutvecklingsrekvistet. Plats: Seminarielokalen
Ecpat möter varje dag barn som lever i rädsla för eller med konsekvenserna av spridning av nakenbilder. Var fjärde flicka och var åttonde pojke i åldrarna 14-17 år i Sverige har fått en nakenbild spridd. Det skydd samhället ger är inte tillräckligt och en stor del i det är att svensk lag inte stämmer överens med barnkonventionen när det görs skillnad på barn utifrån pubertetsutveckling. Medverkande:
Anna Karin Hildingson Boqvist, generalsekreterare Ecpat. Susanna Pettersson, barnrättsjurist Ecpat. Arrangör: Ecpat.
12.00 Bostadsbyggande på Paus, vem trycker på Play? Plats: Scenen i utställarhallen
Vad behöver nästa regering göra? Fastighetsägarna presenterar förslag på lösningar.
Medverkande: Anders Holmestig, VD Fastighetsägarna, Jennie Nilsson, bostadspolitisk talesperson och Kim Söderström,
ordförande Byggnads. Moderator Jonas Hellberg. Arrangör: Fastighetsägarna.
12.00 Så stärker vi svensk life science och säkrar Sveriges konkurrenskraft. Plats: Seminarielokalen
Sverige är en framträdande life science-nation men tappar mark i internationella jämförelser när det gäller att få ut nya läkemedel till hälso- och sjukvården, attrahera kliniska prövningar och skapa konkurrenskraftiga villkor för företag att investera här.
Vi måste stärka vår konkurrenskraft för att få igång tillväxten. Medverkande: Fredrik Olofsson, näringspolitisk talesperson,
Aida Hadzialic, finansregionråd, Region Stockholm, Pia Steensland, director policy & public affairs, Pfizer Sweden, Sofia Wallström, vd Lif – de forskande läkemedelsföretagen. Moderator: Tobias Lundin Gerdås, Roche. Arrangör: Lif
13.00 Kan Sverige nå full sysselsättning - och hur? Plats: Seminarielokalen
Sverige har massarbetslöshet. Arbetarrörelsens historiska uppgift om arbete åt alla är viktigare än på länge. Men går det att återvända till full sysselsättning? Och vad krävs i sådana fall? Arrangör: Tankesmedjan Tiden
14.00 En socialdemokratisk bostadspolitik för att bryta klyftorna Plats: Seminarielokalen
Samtal om bostadspolitikens betydelse för att minska klyftorna i samhället. En jämförelse mellan 1960-/70-talets miljonprogram och dagens bostadspolitik. Medverkande: Ingvar Carlsson, Anne-Marie Lindgren, Diyar Cicek, Barbro Engman, kongressombud samt
f d ordf. Hyresgästföreningen. Arrangör: AiP Media
14.00 Det svenska spelundret - en basnäring Plats: Scenen i utställarhallen
De kulturella och kreativa branscherna spänner över flera traditionella näringsgrenar och trots att de omsätter hundratals miljarder och bidrar betydande till BNP och arbetstillfällen, försvinner de i den offentliga statistiken. Det svenska spelundret lyfts ofta med stolthet som ett exempel på när svensk kreativitet, design och teknisk innovation möts - samtidigt görs stora nedskärningar på utbildning och inkubatorer. Ska samhället hjälpa eller stjälpa och vad krävs för en framgångsrik, hållbar och resilient spelindustri? Medverkande: Johanna Nylander, analyschef och vice VD Dataspelsbranschen, Marléne Tamlin, hållbarhetschef Dataspelsbranschen, Jenny Brusk, Science Park Skövde, Henrik Jonsson, Radgivery. Arrangör: Dataspelsbranschen.
15.00 Klarar jag-jag-jag-samhället att möta krisen? Ett samtal om gemenskap, sammanhållning och resiliens. Plats: Scenen i utställarhallen
Vi lever i krisernas tid. Pandemier, naturkatastrofer, terror och krig hotar samtidigt som vi på många sätt är sårbarare än någonsin. Så vad krävs för att stärka oss som samhälle och göra oss mer motståndskraftiga mot de hot vi står inför? Arrangör: Tankesmedjan Tiden.
16.00 Utmaningar och möjligheter i Handelslandet Sverige - så kan politiken göra skillnad. Plats: Scenen i utställarhallen
Handeln är näringslivets största bransch sett till antalet anställda. 11 procent av alla anställda och ungefär 20 procent av alla unga anställda arbetar inom handeln. Genom handeln skapas 11 procent av BNP och 14 procent av skatteintäkterna. Det innebär att en välfungerande handel också tydligt påverkar Sveriges ekonomi och arbetsmarknad. På seminariet lyfter vi hur du som nationell, regional eller lokal politiker kan skapa goda villkor för en välfungerande handel. Arrangör: Svensk handel.
16.00 EUs roll i den nya världsordningen: demokrati & säkerhet Plats: Seminarielokalen
Vad är EU:s roll i en ny och osäker världsordning? När auktoritära krafter vinner mark krävs tydliga svar om Europas ansvar för demokrati och säkerhet – både hemma och globalt. I en tid av krig, desinformation och demokratisk tillbakagång står unionen
inför avgörande vägval. Medverkande: Heléne Fritzon, EU-parlamentariker, Evin Incir, EU-parlamentariker och Adnan Dibrani,
EU-parlamentariker. Arrangör: S i EU-parlamentet.
17.00 Rusta för Fred! Hur bryter vi den farliga omvärldsutvecklingen? Plats: Scenen i utställarhallen
Säkerhetsläget i världen blir allt farligare. Militära lösningar dominerar dagordningen men skapar inga varaktiga lösningar. Vi behöver, mer än någonsin, en breddad och förebyggande säkerhetspolitisk verktygslåda. Låt oss tillsammans prata om hur vi kan Rusta för Fred!
Medverkande: Annika Strandhäll, Linnéa Wickman, Ulrika Möller, docent vid Göteborgs Uni. och verksam på Alva Myrdal Centrum för Nedrustning i Uppsala.
Moderator: Oscar Ernerot, Olof Palmes Internationella Centers generalsekreterare. Arrangör: Olof Palmes Int. Center.
17.00 En stram migrationspolitisk gör inte Sverige rikare! Plats: Seminarielokalen
Idag är 120 miljoner människor på flykt, fler än någonsin tvingas lämna sina hem på grund av krig, förföljelse och klimatkatastrofer. Vi tar emot människor som en solidarisk handling - inte för att de ska vara lönsamma. Men faktum är att Invandringen utgör ingen kostnad för Sverige utan skapar tillväxt och utan invandring möter vi högre pensionsålder, höjda skatter och sämre välfärd.
Medverkande: Sara Kukka-Salam, förbundsordförande Tro och solidaritet, Tony Johansson, Fil. dr. i ekonomisk historia och författare till rapporten Vinsten med invandring. Arrangör: Tro och Solidaritet.
18.00 Ta makten över personalpolitiken - så blir er kommun/region den bästa arbetsgivaren! Plats: Seminarielokalen
Facklig-politiskt seminarium ihop med Kommunal. Konkreta lokala exempel hur man arbetar med stark facklig-politisk samverkan i kommuner kring arbetsgivarpolitiken och vad detta konkret leder till, både gällande bättre arbetsmiljö men också organisatoriska framgångar såsom många partimedlemmar och stark s-förening i partiorganisationen. Medverkande bland annat Jonas Attenius KSO Göteborg, Christine Marttila, ordförande LO distriktet Västsverige, Therese Mancini KSO Sotenäs och Ann-Sofie Svensson fackligt förtroendevald, Sotenäs, Mahlin Bergman, förbundsekreterare Kommunal och Markus Tsige Pettersson, facklig-politisk sekreterare Socialdemokraterna.
Arrangör: Socialdemokraterna och Kommunal
Lördag 31 maj
10.00 Arbetarrörelsen och Folkhögskolan – Historieromantik eller vägen framåt? Plats: Scenen i utställarhallen
Arbetarrörelsens folkhögskolor har varit viktiga mötesplatser, där vi i ideologiska samtal format morgondagens politiska reformer och knutit partiorganisation, fackföreningsrörelse, föreningsliv och kulturliv samman. Är det en svunnen tid eller har arbetarrörelsens folkhögskolor fortfarande en viktig roll? Hur kan vi stärka samverkan när högern försöker splittra oss? Medverkande: Rasmus Andersson, Sofia Bohlin. Arrangör: Föreningen arbetarrörelsens folkhögskolor.
10.00 Grön omställning, industrin och jobben Plats: Seminarielokalen
När Sverige ställer om och industrin klimatanpassas förändras också förutsättningarna för jobb och tillväxt – särskilt lokalt och regionalt. Hur kan EU bidra till att den gröna omställningen inte blir ett fuskbygge, utan leder till nya jobb med trygga villkor?
Att investeringarna både stärker industrin och bidrar till att nå klimatmålen – och att hela landet får ta del av den gröna tillväxten? Medverkande: Heléne Fritzon, EU-parlamentariker, Johan Danielsson, EU-parlamentariker och Sofie Eriksson, EU-parlamentariker. Arrangör: S i EU-parlamentet.
11.00 Tiden Kampen om välfärden - hur gör vi nu för att ta tillbaka den där kontrollen? Plats: Seminarielokalen
Socialdemokratin vill ha en ny kurs för välfärden. Så riktningen är klar. Men hur ser motståndet ut, och vilka svårigheter finns längs vägen? Vad kan vi lära av olika erfarenheter, och hur ser en välfärd bortom marknadsstyrningen egentligen ut?
Arrangör: Tankesmedjan Tiden
12.00 Campus Risbergska: Att stå mitt i det ofattbara – ett samtal om krishantering, trygghet och framtid Plats: Scenen i utställarhallen
Den 4 februari kommer för alltid att innebära ett före och ett efter för Sverige och för oss som stod mitt i det och utan förvarning fick hantera den största masskjutningen i Sveriges moderna historia. Här är min upplevelse och vår berättelse från Örebro om tiden precis innan, under och efter dådet på Campus Risbergska. Medverkande: John Johansson, kommunstyrelsens ordförande samt moderator Nina Andersson, VD Folkets Hus och Parker. Arrangör: Socialdemokraterna i Örebro.
12.00 Framtida skattereformer Plats: Seminarielokalen
Mer information kommer
13.00 Feminist javisst! Därför behövs jämställdheten. Plats: Scenen i utställarhallen
S-kvinnor från hela landet berättar varför jämställdhetspolitiken behövs och varför de är feminister.
Medverkande: Annika Strandhäll, Nina Unesi, Janette Olsson, Marianne Carlström, Novalie Lilja, Eva Lindh, Åsa Hellgren,
Malin Lauber m.fl. Arrangör: S-kvinnor
13.00 Fokus ytterstad - så mobiliserar vi hela Sverige Plats: Seminarielokalen
Det började med Fokus Järva, nu tar vi nästa steg för att mobilisera hela Stockholm. Med en metod som innefattar både politik och organisation får vi med oss människor vi tidigare inte nått fram till. Vi delar med oss av våra framgångar - som funkar i hela Sverige. Medverkande: Anders Österberg och Nimo Salah. Arrangör: Socialdemokraterna i Stockholm
14.00 Arbetarrörelsen och det nya medielandskapet: nedläggningar eller nystart? Plats: Scenen i utställarhallen
Samtal om vad nya initiativ som Skånes Folkblad kan innebära i ljuset av den tidningsdöd bland inte minst tidigare arbetarrörelseägda lokaltidningar som har präglat de senaste årtiondena. Vad präglas dagens medielandskap av när det gäller mediemångfald, ägarkoncentration och opinionshegemoni? Och vad är arbetarrörelsens svar på detta? Medverkande: Daniel Färm, vd AiP Media, Jesper Bengtsson, chefredaktör Dagens Arena samt
Gabriella Lavecchia, ordf SEKO, Unn Edberg, vd LO Mediehus, Jeanette Gustafsdotter, f d kulturminister och vd TU; idag styrelseledamot Skånes Folkrörelsemedia/Skånes Folkblad. Arrangör: AiP.
14.00 Från mörkret stiga vi mot ljuset Plats: Seminarielokalen
Efter terrordådet 2011 bestämde sig AUF för att ta tillbaka sin ö och idag är Utøya Norges viktigaste klassrum för demokrati, som dessutom har en global räckvidd. Under detta ABF-seminarium berättar Utøyas VD om deras resa och arbete. ABFs nyvalde ordförande och ytterligare en gäst diskuterar hur ABF och folkbildningen i Sverige kan vara en motor och ett nav i kampen mot de hot demokratin står inför. Medverkande: Anne-Marte Kolbjørnshus, VD Utøya,
Tomas Eneroth, förbundsordförande ABF. Moderator: Eric Sundström, chefredaktör för Fönstret (ABF). Arrangör: ABF.
15.00 Förebygga och straffa – hur stävjar vi grov brottslighet? Plats: Scenen i utställarhallen
Att barn mördar barn i Sverige har blivit svart vardag. Men vilka är förslagen bakom uttrycket ”förebyggande åtgärder” och befinner sig kriminalpolitiken på ett sluttande plan? Välkommen till ett samtal om hur vi fångar upp barnen innan det är för sent, och hur vi agerar när vi misslyckas.
Medverkande: riksdagsledamöterna Teresa Carvalho, Fredrik Lundh Sammeli, Evin Cetin, jurist och författare. Arrangör: Tankesmedjan Tiden
16.00 What´s in it for me? – Bör ett större värde tillfalla lokalsamhället vid gruvverksamhet? Plats: Scenen i utställarhallen
Vilket värde tillfaller Sverige i stort – och det lokala samhället – när en gruva etableras? Och bör den lokala nyttan av gruvverksamhet eller annan industriell etablering öka? Välkommen att lyssna till och ta del av samtal mellan gruvindustrin och politiken om hur gruvverksamhetens värde fördelas i dag, vilka förväntningar som finns – och hur både det lokala och nationella utbytet kan utvecklas framöver. Medverkande: Maria Sunér, vd Svemin (moderator), Niklas Johansson, direktör Public affairs & externa relationer, LKAB, Isak From, riksdagsledamot S, Carina Sammeli (S), Charlotte Odenberger, Anrikningschef, Boliden Zinkgruvan. Arrangör: Svemin.
16.00 Så motverkas brott mot välfärden vid upphandling Plats: Seminarielokalen
Bedrägerier i offentlig sektor är idag de kriminella gängens främsta inkomstkälla. Detta går att ändra på. Seminariet fokuserar på det politiska ansvaret vid offentlig upphandling och reder ut hur kommuner och regioner effektivt förebygger välfärdsbrottslighet. Medverkande: Mattias Schulstad, utredare LO och Eva Vikmång, facklig- politisk ombudsman. Arrangör: Socialdemokraterna och LO