Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

Uttalande av statsministern med anledning av händelserna i Stockholm

Vi har idag blivit utsatta för en fruktansvärd attack i hjärtat av vår huvudstad. En lastbil körde klockan 14.53 in på Drottninggatan i Stockholm, och vidare in i Åhléns varuhusbyggnad. Vi vet att fyra personer är döda. Många fler är skadade. Ett helt land är samlat, i sorg, vrede och beslutsamhet.

Jag vill först rikta mig direkt till er som idag sörjer någon ni har förlorat, eller oroas över någon som är skadad. Ni ska veta att hela Sverige är med er.

Polisen har förstärkt närvaron i hela landet samt på strategiska platser, och har meddelat att en person är gripen. Hela nationella insatsstyrkan är i arbete. Försvarsmakten har gått upp i stabsberedskap. Regeringen har precis samlats. Vi har hållit oss uppdaterade fortlöpande, och säkrar att myndigheterna har alla resurser de behöver, och stödjer dem i sitt arbete. Vi har också fattat beslut om att förstärka gränskontrollerna. Vi manar fortfarande till vaksamhet, och att följa polisens information.

Polisen utreder detta som ett förmodat terrordåd. Om det är ett terrordåd, och oavsett om det i så fall är utfört av en organisation eller ensam gärningsman, så är målet med terrorismen att underminera demokratin. Att så split mellan människor, så att fler ska börja hata och misstro varandra. Men sådana gärningar kommer aldrig att lyckas i Sverige. Vi vet att vår fiende är sådana här avskyvärda mördare – inte varandra. Vi kommer jaga er med all kraft som finns i Sverige. Vårt budskap kommer alltid vara klart: Ni kan inte kuva oss. Ni kan inte styra våra liv. Ni kommer aldrig att vinna.

Vi står inte ensamma. Ledare från hela världen har hört av sig för att visa sitt deltagande. I denna svåra stund visar Sverige också sin styrka. Polis, sjukvård och räddningspersonal jobbar hårt för att hjälpa och skapa trygghet för andra. Människor i Stockholm har öppnat upp sina hem och arbetsplatser för varandra, och visat medmänsklighet, värme och respekt. Ni är en stolthet för Sverige.

Jag vet att många nu är oroliga och skärrade. Vi är många som kramar de vi älskar extra hårt ikväll. Jag och regeringen kommer arbeta outtröttligt för er trygghet. Ta hand om varandra. Tillsammans ska vi ta hand om Sverige.

Se hela Stefan Löfvens presskonferens på regeringen.se

Uppdaterades senast: