Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

Första maj-tal med fokus på trygghet

Stefan Löfven första maj-talade i Malmö i dag. Talet fokuserade på tre saker: trygghet, framtidstro och välfärd.

En stor publik hade samlats i Folkets park i Malmö för att höra Socialdemokraternas partiordförande tala.

Fortsatt fokus på trygghet

Stefan Löfven inledde med att tala om oroligheterna som präglat Sverige den senaste tiden, om gängskjutningar och attacker på blåljuspersonal. Löfven var dock mycket tydlig med hur man avser komma till bukt med detta.

Regeringen har genomfört hårda straffskärpningar och arbetar dessutom med att inrätta jourdomstolar för att snabbt kunna sätta brottslingar bakom lås och bom.

- De som attackerar blåljuspersonal, om det så är polis, brandkår eller ambulans, ska få hårda och kännbara straff. Lyfter du en sten mot en ambulans - då finns inga ursäktande omständigheter. Då ska samhället reagera direkt. Rör inte våra hjältar, sa Stefan Löfven.

Segregationen ska brytas

Det ska inte finnas några skuggsamhällen i Sverige, konstaterade Löfven. I vårt land ska kvinnor och män ha samma rättigheter, och allt annat är oacceptabelt. Att män i hederns namn bestämmer hur kvinnor ska klä sig eller var de har rätt att vistas – är oacceptabelt.

- Jag vill att varje ung kvinna i Sverige ska kunna leva som hon vill, stolt, rakryggad, självklar. Kvinnor och män ska ha samma rättigheter, och samma friheter. Punkt slut.

Trygghet skapas inte genom fler jobbskatteavdrag

Sedan regeringen tillträdde har ordningen i Sveriges offentliga finanser återupprättats. Nästan 200 000 fler människor går nu till jobbet än när regeringen tillträdde. Det är en regeringen med ett bra facit som går till val mot en splittrad borgerlighet utan nya idéer.

Och det ekonomiska utrymmet som skapas till följd av bra jobbpolitik och sund ekonomisk politik – det ska användas till att ytterligare stärka tryggheten. Detta genom stora satsningar på välfärden, genom fler polisanställda, fler lärare i skolan, genom mer personal i vården.

Mot detta står en kavalkad av löntagarfientlig, borgerlig splittringspolitik, som innefattar förslag om sänkta löner, nedskärningar och gräddfiler för de som redan har det bra.

- Detta kommer bli den centrala konflikten i valrörelsen 2018. Ett förmögenhetsbygge för några få – eller ett samhällsbygge för alla, sa Stefan Löfven.

Efterlyste mer samarbete

Avlsutningsvis uppmanade Löfven borgerligheten till samarbete för Sveriges bästa. Hård debatt och tydliga alternativ i all ära – men vad väljarna faktiskt efterfrågar i oroliga tider är politiska ledare som avstår politiska tjuvnyp till förmån för landets bästa.

- Det är en uråldrig socialdemokratisk princip: Landet först. Partipolitiken sen. Nu och för alltid, avslutade Stefan Löfven.

Uppdaterades senast: