Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

Första utbetalningen av pension med lägre skatt

- Vi lovade att ta bort den orättvisa skatteklyftan. Nu gör vi det tidigare än vad vi trodde var möjligt på grund av att vi fått ordning på statens finanser och ekonomin går starkt, säger finansminister Magdalena Andersson.

Socialdemokraterna värnar Sveriges pensionärer

Nu sänker vi skatten för landets pensionärer. Den 18 och 19 januari betalas pensionerna ut för första gången med den sänkta skatten. Konkret innebär det att 3 av 4 svenska pensionärer får upp till 410 kronor mer i plånboken varje månad jämfört med förra året.

Pension – en fråga om trygghet

Den som jobbat ett helt liv och som byggt upp vårt har rätt till en bra och trygg pension. Därför har vi socialdemokrater ända sedan vi tillträdde i regering prioriterat att sänka den orättvisa pensionärsskatten som infördes av den förra borgerliga regeringen.

Sverige ska bli tryggare – dels genom hårdare tag mot brottsligheten och dels genom bättre välfärd. Anständiga pensioner är en viktig del i det sistnämnda.

De som lagt grunden för vår gemensamma välfärd förtjänar respekt. Det handlar om rättvisa mellan generationer och är en självklarhet för vår regering, då svarar moderaterna med ett sjätte jobbskatteavdrag som innebär en större skatteklyfta igen. - Stefan Löfven.

Fakta pensionärsskatten

  • Skattesänkningen omfattar 1,5 miljoner personer över 65 år och innebär att 3 av 4 äldre idag och imorgon får sin pension utbetald med sänkt skatt.
  • Med sänkningen tas skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare bort helt för alla med en pension upp till 17 000 kronor i månaden.
  • Skatten har sänkts för pensionärer med inkomster upp till ca 35 000 kronor per månad.
  • Nu höjs också bostadstillägget med upp till 470 kronor i månaden. Det är första gången på tio år som taket i bostadstillägget höjs.
  • Den oanständiga skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare ska helt bort till 2020.

Uppdaterades senast: