Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

Löfven om överenskommelsen med C, L och Mp: ”Vi tar ansvar för Sverige”

Stefan Löfven har nu rapporterat till talmannen gällande den överenskommelse som träffats mellan S, C, L och Mp. Överenskommelsen rör ett antal sakfrågor och skapar förutsättningar för en regering som kan få igenom sin budget.

Överenskommelse med vinster och eftergifter

Det har gått mer än fyra månader sedan valet, och efterspelet har inneburit både svåra och komplicerade processer för många partier. Men nu har en överenskommelse träffats mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet de gröna.

Stefan Löfven slog under en pressträff i dag fast att överenskommelsen inneburit såväl vinster och eftergifter för samtliga deltagande partier. 

– Överenskommelsen är ett resultat av tuffa men konstruktiva förhandlingar. Ingen har vunnit allt, alla har vunnit något, sa Stefan Löfven. 

Tack vare ett mittensamarbete kring budgeten och ett antal sakfrågor hålls också Sverigedemokraterna fortsatt borta från inflytande.

– Överenskommelsen innebär att vi tar ansvar för Sverige. Den är bra för den svenska ekonomin och välfärden. Den innebär att vi klarar av att stå upp mot populismen och de antidemokratiska krafterna, sa Stefan Löfven. 

Politiken i överenskommelsen

I sak innebär överenskommelsen också bland annat mer resurser till välfärden, sjukvården, högre pensioner, återinförda satsningar på utbildning så att arbetsgivare kan hitta arbetskraft och bekämpa arbetslösheten.

Därutöver tas också de första stegen för att införa familjeveckan, och investeringsstödet för fler hyresrätter blir kvar. Skolan ges också bättre möjligheter att se varje elev.

Klimat och miljösatsningarna fortsätter för att Sverige ska bli världens fossilfria välfärdsnation. Överenskommelsen innehåller också politik för som utvecklar landsbygden, förbättrar integrationen och stärker polisen och försvaret.

– Nu ligger avgörandet hos Riksdagen, avslutade Stefan Löfven.

________________________________________________________________

Läs Stefan Löfvens egna ord om överenskommelsen på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Överenskommelsen i sin helhet hittar du här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Uppdaterades senast: