• Hem
  • / Nyheter
  • / [2019-05-25] De högerextrema attackerar pressfriheten i Europa

25 maj 2019

De högerextrema attackerar pressfriheten i Europa

Socialdemokraterna presenterade idag en granskningsrapport som beskriver hur Sverigedemokraterna och de högerextrema krafterna hotar pressfriheten i Europa. Under presentationen deltog den polske journalisten Robert Kowalski och beskrev tillståndet för press- och mediefriheten i Polen som mycket problematisk. Samtidigt hyllar Sverigedemokraternas företrädare de EU-länder som bryter mot EU:s gemensamma värden om demokrati och pressfrihet.

- Sverigedemokraterna struntar fullständigt i pressfriheten och kvinnors rättigheter. Tvärtom hyllar de utvecklingen i EU-länder där det fria ordet attackeras och vill begränsa aborträtten hemma i Sverige. Deras auktoritära politik måste förpassas där den hör hemma – i skräphögen, säger Lena Hallengren (S), socialminister

Rapporten konstaterar att Sverigedemokraterna har ett komplicerat förhållande till demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer. Deras Europaparlametariker har bland annat – i motsats till alla andra svenska ledamöter – röstat emot de initierade Artikel 7-processerna mot Polen och Ungern för demokratiska brister i dessa länder. Sverigedemokraterna motsätter sig också konditionalitet i EU-budgeten, alltså att stater som inte lever upp till rättsstatens principer eller grundläggande värderingar inte ska få tillgång till EU-medel på samma sätt som idag.

Robert Kowalski, tidigare programledare på polsk public service, gav på pressbriefen vittnesmål om hur den polska regeringen angriper pressfriheten.

- In Poland the freedom of speech and freedom of press is under attack from the far right government. You are right to be afraid of the same attack here in Sweden. It all starts with small attacks on public service, and then develops, säger Robert Kowalski

 

Tidigare har vi presenterat tre förslag för att stärka skyddet för journalister: Läs dom häröppnas i nytt fönster

Läs hela rapporten om "SD och deras komplicerade förhållande till demokratin" här.PDF

 

Uppdaterades senaste: 19 juni 2019