• Hem
  • / Nyheter
  • / [2019-12-12] Stor vinst för svenska löntagare

12 december 2019

Stor vinst för svenska löntagare

En historisk dag. Svenska löner och villkor ska gälla på svenska vägar. Idag blev det klart om nya regler som ska skapa ordning och reda på vägarna för lastbilschaufförer och konkurrens på lika villkor för åkerierna.

- Äntligen har vi gått i mål. I över tio år har vi socialdemokrater drivit på för nya schyssta villkor på våra vägar. Nu kan den vilda västern som varit rådande i transportsektorn, med dumpade löner för chaufförer och fuskande företag, få ett slut, säger Europaparlamentariker Johan Danielsson (S).

Under många år har vägpaketet diskuterats och förhindrats av högern. Idag blev det klart om nya regler som ska skapa ordning och reda på vägarna för lastbilschaufförer och konkurrens på lika villkor för åkerierna.

- Överenskommelsen innebär att alla som kör inrikestransport i Sverige ska göra det med svenska löner och arbetsvillkor. Befinner man sig permanent i Sverige, ska man registrera bilen och betala skatt i Sverige. Det är inte konstigare än så, säger Johan Danielsson (S).

Den svenska högern har konsekvent agerat för att stoppa vägpaketet och därmed underminerat den svenska modellen. Det är ingenting annat än ett bottenlöst svek mot svenska arbetare.

Detta är en stor seger för svenska löntagare, och den svenska modell som garanterar avtalsenliga löner och goda arbetsförhållanden i Sverige. En schysst konkurrens mellan företag ska bygga på kompetens - inte lönedumpning och usla villkor för de anställda.

Uppdaterades senaste: 12 december 2019