Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

Skola där alla lyckas, förhindrar kriminalitet

Svenska folket ser kopplingen mellan misslyckanden i skolan och risk för kriminalitet. Om barn och unga inte lyckas i skolan ökar riskerna att hamna snett. Lika hårda som vi ska vara mot brotten ska vi vara mot brottens orsaker. Då räcker det inte att göra som det högerkonservativa blocket med Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, som gärna ställer upp på regeringens förslag om skärpta straff men som samtidigt rycker undan långsiktiga satsningar på utsatta områden.

I dagarna presenterade Tidningen Grundskolan Länk till annan webbplats. en granskning som visar att så många som 40 % av niondeklassarna i särskilt utsatta områden får inte gymnasiebehörighet. Samtidigt visar PISA och andra internationella mätningar nu att svensk skola är på väg tillbaka mot kunskapsresultat i toppklass så har vi fortsatta problem med ojämlikhet.

Sverige har tidigare haft ett av de mest jämlika och högpresterande skolsystemen i världen. Dit ska vi ta oss igen. Därför är Socialdemokraterna skarpt kritiska till att de högerkonservativa partierna i dag har för ensidigt fokus på att agera när brott har skett och inte ha politik som motverkar segregation och brottslighet.

  • För oss socialdemokrater är helheten självklar. När brott har skett ska samhällets agerande vara snabbt och hårt. Vi ska knäcka gängen och de som rekryterar unga. Men framför allt ska vi ha en skola som ger alla barn stora möjligheter i livet. Elever som klarar skolan begår mycket sällan brott. Skolan ska vara som starkast där utmaningarna är som tuffast. Vi ska ha en välfärd som skapar trygghet i hela vårt land, säger Anna Ekström (S), utbildningsminister.
  • Det högerkonservativa blocket ställer gärna upp på våra straffskärpningar, men så gott som aldrig på brottsförebyggande insatser. Vi måste ha en politik som orkar prioritera både och för att komma åt samhällsproblemen i grunden. Därför är det lika viktigt att se till att barn klarar skolan oavsett var man bor eller vilken bakgrund man har, säger Mikael Damberg (S), inrikesminister

Uppdaterades senast: