Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

Kampen mot de kriminella ger resultat

Polisen är nu fler än någonsin. Operation rimfrost visar på resultat och regeringen går vidare med ytterligare två insatser mot gängkriminaliteten; enklare hemlig avlyssning av kriminella samt vistelseförbud.

  • En av våra absolut mest prioriterade uppgifter är att knäcka gängen. Vi fortsätter att steg för steg, åtgärd efter åtgärd bekämpa dem. Med fler poliser, med skarpare verktyg och hårdare lagar går vi an de kriminella, säger Morgan Johansson (s), justitieminister

Polisen ska bli 10 000 fler, från nästan 30 000 anställda till nästan 40 000. Utbyggnad är igång och ger effekt. Polisen är nu 3500 fler än när utbyggnaden påbörjades och har nu fler anställda än någonsin och kan därför angripa kriminaliteten allt hårdare.

Polisen ska bli än fler, därför utbildas nu flest poliser någonsin under 2000-talet. Under 2019 antogs 1710 poliser till polisutbildningen. Detta kan jämföras med 140 poliser 2010 när Moderaterna styrde landet. Beräknat kommer 1100 nya poliser kunna anställas under året.

  • Operation rimfrost rullar på med styrka. Det ger effekt i de kriminella miljöerna och alla resultat innebär mindre makt för de kriminella gängen, färre vapen som kan döda någon på gatan, säger Mikael Damberg (s), inrikesminister

Den nationella insats, Operation Rimfrost, som polisen har startat mot gängkriminalitet ger resultat. Nästan 200 personer har frihetsberövats. 300 vapen och över 60 kilo sprängmedel beslagtagits. Över 300 kilo narkotika har tagits bort från våra gator och över 1,4 miljoner kronor har fråntagits kriminella.

Regeringen går nu vidare med ytterligare två insatser ur 34-punktsprogrammet mot gängkriminaliteten Länk till annan webbplats.. Det ska bli enklare för polisen att ha hemlig avlyssning av kriminella samt att man vill införa vistelseförbud för dömda. Det innebär bland annat begränsad rörelsefrihet för skyddstillsynsdömda och villkorligt frigivna.

Uppdaterades senast: