• Hem
  • / Nyheter
  • / [2020-06-10] Ingvar Carlsson om Olof Palme

10 juni 2020

Ingvar Carlsson om Olof Palme

En text av Ingvar Carlsson om politikern och personen Olof Palme. 10 juni 2020.

Foto: TT/Björn Lundberg

Hej allihopa! Det är Ingvar Carlsson som skriver här. Många talar om mordet på Olof Palme dessa dagar, men jag vill delge några rader till er här idag som handlar om politikern och personen Olof Palme.

Jag mötte Olof första gången 1956 på Borås central. Jag var aktiv i SSU där och han kom med tåget från Herrljunga för att besöka vår distriktsårskongress. På vägen till Folkets hus talade vi länge om politiken och samhället, om våra visioner om framtiden. Det samtalet kan man på sätt och vis säga varade i trettio år fram till hans död 1986.

Olof Palme blev min vän och kollega. Han var en närvarande person och lämnade nästan ingen oberörd, både i Sverige och internationellt. Han hade både anhängare och motståndare, ett tecken på att han också engagerade människor att tycka i politiken. Och hans politiska gärning har satt sina spår och gör sig påminda idag världen över.

Kampen mot apartheid i Sydafrika, hans kritik mot diktaturerna i Östereuropa och vi ska inte glömma kritiken mot Vietnamkriget. ”Olof Palme förde Sverige ut i världen och han förde världen in i Sverige” är ett uttryck som säger ganska mycket om just hans internationella gärning.

Olof var både en ledare internationellt och inrikespolitiskt under många år. Han var både ideolog och praktisk politiker. En genial skribent och debattör. Han kunde bli starkt engagerad i vitt skilda frågor, vare sig det handlade om utrikesfrågor, om skola och bostäder, eller inte minst jämställdhetsfrågor. Men han var också en lagledare som alltid hade den gemensamt politiska gärningen i fokus.

Det är så vi minns honom, och så framtiden kan inspireras av honom och av hans politiska gärning. Du som idag kämpar för våra socialdemokratiska värderingar, precis som Olof gjorde. Du som kämpar för ett starkare samhälle, med fred, frihet och solidaritet. Till dig vill jag säga – fortsätt göra det. Fortsätt stå upp för det du tror på. För att forma framtiden till det bättre.

Minnet av Olof Palme lever vidare, och så gör även hans idéer.
Ingvar

Uppdaterades senaste: 10 juni 2020