• Hem
  • / Nyheter
  • / [2020-08-18] Vård ska ges efter behov, inte efter plånbok

18 augusti 2020

Vård ska ges efter behov, inte efter plånbok

I Sverige ges vård efter behov. Ingen ska kunna tränga sig före dig i kön på grund av att den har mer pengar i plånboken. Socialminister Lena Hallengren har därför idag tillsatt en utredning för att säkra att vården alltid ges efter behov.

Idag kan personer med en privat sjukvårdsförsäkring få en snabbare vård utan att det beror på att de har större medicinska behov. Hos vårdgivare som både tar emot patienter med och utan privat sjukvårdsförsäkring får patienterna utan försäkring vänta längre.

  • I den skattefinansierade vården ska det inte vara möjligt att köpa sig före kön. En grundbult i Sveriges välfärdssystem är att medborgarna kan vara trygga i att vård ges utifrån behov, inte utifrån storleken på ens plånbok, säger socialminister Lena Hallengren.

Uppdaterades senaste: 18 augusti 2020