Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

Max åtta personer är normen för alla sociala situationer – även över jul och nyår

Idag meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten vilka råd som gäller inför jul och nyår och berättade också att Sverige från och med den 14 december får skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19 som ersätter de lokala allmänna råd som i dag finns i landets regioner.

Idag meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten att det från och med den 14 december införs skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19. Samtidigt upphör de lokala allmänna råd som i dag finns i landets regioner att gälla.

Sedan 24 november får maximalt åtta personer delta på en allmän sammankomst och offentlig tillställning. Regeringen meddelade idag att denna begräsning ligger kvar över jul och nyår.

"Julen är en tid då man vill vara tillsammans och en tid för närhet. Särskilt ett sådant här år. Men i år kan inte julen bli som vanligt. I år kan vi inte fira med alla som vi skulle vilja fira med. Coronaviruset tar ingen hänsyn till våra högtider. Nu måste vi vara uthålliga och hålla i. Det är din och min skyldighet" – statsminister Stefan Löfven.

Detta gäller nu och inför jul och nyår:

  • Åtta personer är fortsatt normen för alla sociala situationer. Detta gäller även under jul och nyår.
  • Fira jul och nyår med en mindre krets personer.
  • Undvik nya kontakter.
  • Träffa så få människor du kan och träffa dem så sällan det går. Detta gäller även på jul- och nyårsafton. Om du träffar
  • Om du träffar personer, gör det under kort tid och håll avstånd. Umgås helst utomhus.
  • Undvik att resa med tåg eller bussar.
  • Undvik att gå i butiker.


Vad räknas som en mindre krets?

Det handlar om att begränsa nya nära kontakter genom att endast umgås med de personer som du normalt träffar, exempelvis de du bor tillsammans med eller några få vänner och närstående utanför hushållet. Om man träffar någon utanför denna krets bör det ske utomhus för att ske på ett så smittsäkert sätt som möjligt.

Får man resa till julfirande i andra regioner?

Tänk efter om resan verkligen är nödvändig att genomföra, i så fall ska den ske på ett smittsäkert sätt. Du bör också kunna säkerställa att du kan isolera dig på ditt resmål eller ta dig hem på ett ur smittskyddssynpunkt säkert sätt om du utvecklar symtom på covid-19.

Får man resa till julfirande i andra regioner?

Tänk efter om resan verkligen är nödvändig att genomföra, i så fall ska den ske på ett smittsäkert sätt. Du bör också kunna säkerställa att du kan isolera dig på ditt resmål eller ta dig hem på ett ur smittskyddssynpunkt säkert sätt om du utvecklar symtom på covid-19.

Hur många personer får man vara under jul- och nyårsfirandet?

Det som gäller är att umgås i en mindre krets. Hur många individer som ingår i denna är inte reglerat. Regeringen har tidigare sagt meddelat att åtta personer ska vara den nya normen i Sverige för sociala situationer, oavsett om detta regleras i lag eller ej.

Vad är viktigt att tänka på för att ha ett så säkert jul- och nyårsfirande som möjligt?

Umgås i en mindre krets, res på ett ur smittskyddssynpunkt säkert sätt och håll dig informerad om rekommendationer på nationell och lokal nivå. Utöver detta gäller fortsatt att stanna hemma vid symtom på covid-19, tvätta händerna och att hålla avstånd.


Uppdaterades senast: