• Hem
  • / Nyheter
  • / [2020-12-14] Regeringen förlänger ersättningen för karens

Regeringen förlänger ersättningen för karens

Regeringen införde under våren flera tillfälliga åtgärder i sjukförsäkringen för att minska smittspridningen och öka den ekonomiska tryggheten. Nu förlänger regeringen flera åtgärder till slutet av april 2021. Bland annat förlängs ersättningen för karens.

Fotograf: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Regeringen förlänger flera av de tillfälliga åtgärder i sjukförsäkringen som regeringen under våren införde med anledning av covid-19. Sedan i våras är det till exempel möjligt att söka ersättning för karensavdraget. Nu förlängs ersättningen till slutet av april 2021.

Regeringen förlänger även ett antal andra tillfälliga åtgärder i sjukförsäkringen för att minska smittspridningen, minska belastningen på sjukvården, stärka den ekonomiska tryggheten samt lindra konsekvenserna för arbetsgivare.

Följande tillfälliga åtgärder förlängs till och med den 30 april 2021:

  • Ersättning för karensavdrag till anställda
  • Ersättning till egenföretagare för de 14 första karensdagarna
  • Kompensation till arbetsgivare för den del av sjuklönekostnaden som överstiger det normala
  • Uppskjutet krav på läkarintyg till dag 15

Regeringen har tidigare aviserat att undantag vid prövningen mot normalt förekommande arbete i sjukpenningen vid inställd vård eller rehabilitering förlängs till och med den 30 juni 2021.

Uppdaterades senaste: