Gå till innehåll

NYHET

Ny underlagsrapport av arbetsgruppen för fördelningspolitik för jämlikhet och rättvisa

Klyftorna i Sverige har de senaste åren ökat snabbare i Sverige än i så gott som alla jämförbara länder. Men så behöver det inte vara. I en ny underlagsrapport presenterar Socialdemokraternas arbetsgrupp för jämlikhet flera förslag.

Klyftorna i Sverige har de senaste åren ökat snabbare i Sverige än i så gott som alla jämförbara länder. Den utvecklingen behöver vi vända. Därför tillsatte Socialdemokraternas partistyrelsen 2019 en arbetsgrupp för jämlikhetsarbetet i uppdrag att identifiera viktiga politikområden och förslag som krävs för att långsiktigt öka den ekonomiska och sociala jämlikheten i Sverige. Nu är resultatet här i form av denna underlagsrapport.

Arbetsgruppen har identifierat att följande politikområden bör prioriteras i jämlikhetsarbetet: en tryggare arbetsmarknad, en rättvisare skattepolitik, en starkare välfärd inklusive socialförsäkringar, höjda pensioner, en ny social bostadspolitik samt en jämlikhetsskapande klimatpolitik.

Läs underlagsrapporten här! Pdf, 654.2 kB, öppnas i nytt fönster.


Socialdemokraternas arbetsgrupp för Fördelningspolitik för Jämlikhet och Rättvisa har bestått av:

Magdalena Andersson (sammankallande)

Fredrik Olovsson, tidigare gruppledare och ordförande i riksdagens finansutskott och ordförande för Södermanlands partidistrikt

Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande i Malmö

Bodil Hansson, kommunstyrelsens ordförande i Sundsvall

Philip Botström, ordförande socialdemokratiska ungdomsförbundet

Ola Pettersson, LO:s chefsekonom

Uppdaterades senast: