NYHET
Förstärkning av hela rättsväsendet
Offensiven för att bekämpa kriminaliteten och öka tryggheten i Sverige fortsätter. I budgeten för nästa år föreslår den socialdemokratiskt ledda regeringen stora satsningar på de brottsbekämpande myndigheterna, flera straffskärpningar samt satsningar på det brottsförebyggande arbetet för att barn och unga inte ska dras in i kriminella miljöer. Totalt handlar det om tillskott på över 2,5 miljarder kronor för nästa år.
När den socialdemokratiskt ledda regeringen tillträdde 2014 lades kursen om för Sveriges kriminalpolitik. Bland annat har regeringen skärpt ett stort antal straff, gett de brottsbekämpande myndigheterna större muskler och inlett en historisk utbyggnad av både Polismyndigheten och Kriminalvården.
Två nya polisutbildningar har startat i Malmö och Borås, vilket har gjort att mer än dubbelt så många nya polisstudenter tas in per år jämfört med alliansregeringens sista år. Vi är därmed på god väg mot målet om 10 000 nya polisanställda till 2024.
Den strängare synen på brott har också fått avtryck i den så kallade straffmassan, det vill säga det totala antalet fängelseår som döms ut under ett år. Från 2017 till 2020 ökade den med drygt 40 procent. För att kunna hantera ökningen av utdömda fängelseår kommer Kriminalvården att bygga ut med mer än 3000 nya häktes- och anstaltsplatser mellan 2021 och 2028, vilket är en ökning på drygt 40 procent.
I budgetpropositionen för nästa år föreslår den socialdemokratiskt ledda regeringen ett stort ekonomiskt tillskott till rättsväsendet på mer än 2,5 miljarder. Syftet är att brottsbekämpningen ska kunna fortsätta att trappas upp.
Läs mer om satsningarna på att förstärka rättskedjan här:
Brottsbekämpande myndigheters förmåga vässas
Regeringen fortsätter den historiska utbyggnaden av Polismyndigheten. Från 2016 till och med 2024 ska antalet polisanställda ha ökat med 10 000. Vid halvårsskiftet 2021 hade antalet anställda ökat med mer än 7 000. Utbyggnaden av polisutbildningen ger ett ökat inflöde av nya poliser.
När polisen får mer resurser ökar trycket också i det övriga rättsväsendet. För att förstärka de brottsbekämpande myndigheternas förmåga att möta det ökade inflödet av grova och svårutredda brott föreslår regeringen satsningar på Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten, Rättsmedicinalverket och Tullverket. Även Sveriges Domstolars kapacitet föreslås stärkas.
Nytt teknikpaket för att bekämpa brott
Regeringen föreslår ett helt nytt teknikpaket för att polisen ska kunna bekämpa fler brott. Pengarna ska bland annat gå till att utveckla Polismyndighetens förmåga att läsa av kriminellas krypterade kommunikation och förstärka kapaciteten inom Nationellt forensiskt centrum för att snabbare än i dag kunna hantera digitala bevis och DNA. Satsningen innebär också fler kameror vilka blir allt viktigare för digital bevissäkring och som trygghetsskapande instrument för polisen.
Förstärkta förebyggande åtgärder
Om brottsligheten ska minska och tryggheten öka, så räcker det inte med att bekämpa brotten – brottens orsaker måste också bekämpas. För att lyckas med det måste kommunerna kunna bedriva ett effektivt brottsförebyggande arbete tillsammans med lokala rättsvårdande aktörer. Regeringen arbetar nu därför med ett förslag om att införa en ny lag som ger kommunerna ett ansvar att arbeta brottsförebyggande. I höstbudgeten sätter regeringen av pengar som kommunerna från och med år 2023 kan ansöka om för att genomföra brottsförebyggande åtgärder.
Det finns ett stort behov hos kommunerna att kunna placera ungdomar på särskilda ungdomshem enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU) och socialtjänstlagen. Regeringen föreslår en subvention som ska göra det möjligt för Socialtjänsten att genomföra lämpliga insatser för att förhindra fortsatt kriminalitet och bidra till att de ungdomar som är i behov av vård kan få det vid Statens institutionsstyrelses (SiS) olika hem. För att SiS långsiktigt ska kunna fullfölja arbetet med att höja kompetensen, kvaliteten, säkerheten och rättssäkerheten i verksamheten föreslår regeringen att deras anslag ska ökas.
Regeringens satsningar handlar också om att få fler att lämna det kriminella livet med satsningar på avhopparverksamhet och Sluta skjut-modellen. Socialstyrelsen får ett särskilt uppdrag att ta fram stöd för tillämpningen av lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU) med fokus på hedersproblematik och kriminalitet.
Ytterligare straffskärpningar och utbyggnad av Kriminalvården
Regeringen arbetar just nu den så kallade gängbrottsutredningens förslag, med några av de mest omfattande straffskärpningarna någonsin för gängrelaterad brottslighet. Brott med kopplingar till kriminella nätverk är ofta särskilt svåra att utreda. En anledning till det är den utbredda tystnadskultur som finns i de kriminella nätverken och i brottsutsatta bostadsområden. Utredningen om en stärkt rättsprocess och en ökad lagföring har lämnat lagförslag med syftet att bryta tystnadskulturen.
Även Hedersbrottsutredningens förslag om ett särskilt hedersbrott är på gång. Regeringen bereder vidare förslag från 2020 års sexualbrottsutredning. Utredningen föreslår bland annat att straffskalorna för ett flertal sexualbrott ska skärpas.
De många straffskärpningar som regeringen genomfört de senaste åren har bidragit till att beläggningen i både häkte och anstalt har ökat. Regeringen föreslår därför ytterligare pengar för att finansiera en fortsatt utbyggnad av Kriminalvården och för att myndigheten ska kunna upprätthålla kvalitet, effektivitet och en god säkerhet inom verksamheten.
Satsningar för stärkt rättssäkerhet
Att stärka rätten till skadestånd för brottsoffer är viktigt för att stärka brottsoffers ställning och minska skadeverkningarna av brott. Regeringen föreslår därför att Brottsoffermyndighetens ersättningsanslag ska öka med 20 miljoner kronor årligen från och med 2023. Anslaget föreslås minskas med 1 miljon kronor 2022 medan Kronofogdemyndighetens anslag ökas med motsvarande belopp för att finansiera förändringar till följd av de planerade förslagen.
Regeringen föreslår även att Integritetsskyddsmyndigheten ska få mer pengar för att möta de höga kraven på harmonisering i arbetet med GDPR. Polismyndigheten har fått nya verktyg när det kommer till att använda hemliga tvångsmedel och därför förstärks även Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden för att kunna möta upp och granska den utökade användningen av hemliga tvångsmedel.
Uppdaterades senast: