Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

M, SD och KD vill avskaffa stödet för billigare hyresrätter

Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna vill göra det dyrare att bygga billigare bostäder genom avskaffa det statliga investeringsstödet för hyresrätter. Det riskerar att leda till att tusentals planerade bostäder inte kommer bli av, och att bostadsbristen tillåts skena.

Sverige har akut bostadsbrist. Vi socialdemokrater vill att det ska byggas fler och bättre bostäder för vanligt folk - inte färre. Men nu vill SD, M och KD sätta stopp för de statliga investeringsstöden.

Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna vill göra det svårare att bygga billiga bostäder

I högerns Sverige är det bara de välbeställda som ska ha en trygg bostadssituation. De tre högerkonservativa partierna föreslår att investeringsstöden, som gör att det byggs fler bostäder som folk har råd med, ska avskaffas. Det riskerar att leda till att tusentals planerade bostäder inte kommer bli av, runt om i hela Sverige.

Detta är klassiskt dålig högerpolitik. Sverige behöver inte fler osäkra dyra andrahandskontrakt eller lyxlägenheter på exklusiva orter. Sverige behöver bra billiga bostäder för vanligt folk.

Investeringsstödet har hittills gett stöd till 50.000 nya bostäder

Den S-ledda regeringen införde ett stöd för att fler hyresrätter till rimligare priser ska kunna byggas. Det har gett resultat, men vi som samhälle behöver göra mycket mer för att öka takten i bostadsbyggandet.

Hittills har ungefär 50.000 bostäder fått stöd och hälften av dessa bostäder byggts klart. Men med de högerkonservativas förslag riskerar byggandet att stoppas upp. I praktiken betyder ett slopande av investeringsstöden att unga inte har råd att flytta hemifrån, att familjer inte kan växa och att många äldre får det ännu tuffare att få ekonomin att gå ihop.

Uppdaterades senast: