Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

Annelie Karlssons röstförklaring i samband med val av statsminister

Läs Socialdemokraternas gruppledare i Riksdagen Annelie Karlssons röstförklaring under valet av statsminister den 24 november 2021.

Det talade ordet gäller.

Herr talman!

Kammaren ska idag ta ställning till förslaget att utse Magdalena Andersson till Sveriges statsminister.

För tjugo veckor sedan släppte den här kammaren fram en socialdemokratisk statsminister. Ingenting har förändrats sedan dess.

Vi socialdemokrater är återigen redo att ta det ansvar som krävs för att ta Sverige framåt. Magdalena Andersson är den naturliga regeringsbildaren och vi socialdemokrater står helt och hållet bakom den riktning och de prioriteringar hon har pekat ut för Sverige.

***

Herr talman,

Under lång tid har Sverige haft en växande ojämlikhet.

Under lång tid har vårt välfärdssystem gradvis urholkats när marknaden tagit större plats.

Under lång tid har grov kriminalitet fått växa sig stark i våra utsatta områden. Samhället har tillåtits dra sig tillbaka.

Sedan vi fick regeringsmakten 2014 har vi gjort mycket för att vända utvecklingen:

Vi har stärkt servicen och samhällets närvaro i hela landet.

Vi har investerat i välfärden i hela landet och gjort en historisk utbyggnad av rättsväsendet.

Vi har steg för steg stärkt pensionerna och gjort sjukförsäkringen tryggare.

Vi har gjort mycket men vi socialdemokrater ser att vi behöver göra mycket mer för att komma tillrätta med samhällsproblemen. För vi vet att Sverige kan bättre.

***

När vi nu väljer Magdalena Andersson som statsminister är hon inget osäkert kort. Hennes kvalifikationer för uppdraget är väl kända och respekterade i alla politiska läger. Inte minst efter sina drygt sju år som Sveriges finansminister då hon förhandlat fler budgetar än någon annan finansminister.

Magdalena Anderson har återställt ordning och reda i Sveriges offentliga finanser. Hon har använt styrkan i svensk ekonomi för att rusta vård, skola och omsorg, för att investera i vår gröna omställning och fler poliser för att skapa trygghet i hela landet.

Under pandemin sköt hon till de ekonomiska resurser som sjukvård och äldreomsorg behövde och genomförde krisåtgärder som räddade hundratusentals svenskar från risken att bli av med jobbet. Arbetslösheten har nu sjunkit tillbaka till den nivå som rådde före pandemin.

Minns ni finanskrisen som slog till med full kraft 2008? Då gick välfärden på knäna i kommunerna. Ett hundra tusen industrijobb försvann. Stödet från den moderatledda regeringen uteblev. Det gör skillnad vem som styr i en kris.

***

Nu byter vi socialdemokrater partiordförande, och Sverige ska få en ny statsminister. Nu ska vi också bygga Sverige starkt efter pandemin. Och vi ska göra det med socialdemokratiska lösningar.

För om det är något pandemin visat oss är det vikten av fler gemensamma lösningar, inte färre. Av mer politik, inte mindre. Vinden blåser för oss socialdemokrater.

***

Herr talman, med Magdalena Andersson får Sverige en statsminister som inte tvekar att säga som det är och göra det som krävs. En person som drivs av sin ilska över orättvisor och av sin övertygelse om att Sverige kan bättre.

När Magdalena Andersson säger att hon prioriterar att bryta segregationen och knäcka gängen. Där kommer vi att vända på varenda sten för att bygga ett samhälle som håller ihop.

När hon säger att vi ska se till att skapa nya jobb med schyssta villkor i hela landet genom att ta ledningen i klimatomställningen.

Och när hon är tydlig med att vi ska ta tillbaka kontrollen i välfärden.

Det måste vara ordning och reda i vården, skolan och omsorgen, med fler medarbetare, bättre arbetsvillkor och en pension man kan leva på.

***

Då känns det riktigt bra för mig att säga att Magdalena Andersson är Socialdemokraternas statsministerkandidat.

Herr talman, Socialdemokraternas riksdagsgrupp kommer med nöje att rösta ja till att utse Magdalena Andersson till Sveriges statsminister.

Uppdaterades senast: