Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

Magdalena Andersson vald till Sveriges statsminister

Idag den 29 november 2021 har riksdagen valt Magdalena Andersson till Sveriges 34:e statsminister. Det gör också henne till Sveriges första kvinnliga statsminister. Nästa steg är att Andersson ska bilda en socialdemokratisk regering.

MA

Magdalena Andersson valdes till statsminister förra onsdagen i syfte att bilda en ny S och MP regering. Efter budgetomröstningen valde dock Miljöpartiet att lämna regeringssamarbetet. Det ledde till att riksdagen behövde rösta om Magdalena Andersson till statsminister på nytt för att kunna bilda en regering enbart bestående av socialdemokratiska ministrar. Nu är Andersson vald på nytt till statsminister och väntas tillträda med en ny regering inom kort.

Det är bra för Sverige att landet nu får en regering på plats som med kan itu med samhällsproblemen med full kraft. Andersson säger som det är och gör det som krävs med fokus på trygghet, klimat och välfärd. Vi är glada och stolta över att Magdalena Andersson nu är vald till Sveriges statsminister. För vi vet att Sverige kan bättre.

Här är Magdalena Anderssons politiska prioriteringar:

  • Vi ska vända på varje sten för att bryta segregationen och trycka tillbaka våldet.
  • Vi ska skapa framtidens gröna jobb genom att gå före i klimatomställningen.
  • Vi ska ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden.

Uppdaterades senast: