Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

Vi vill förbättra ekonomin för en miljon pensionärer

Allt för många människor i Sverige har en för låg pension. Därför föreslår S-regeringen i vårändringsbudgeten ett garantitillägg riktat till pensionärer med låga inkomster. Reformen ger en halv miljon pensionärer 1 000 kronor mer i plånboken varje månad.

Garantitillägget är en skattefri förmån och ska enligt regeringens förslag betalas ut automatiskt och utan särskild ansökan till den berörda gruppen pensionärer första gången i augusti 2022.

Reformen ger en miljon pensionärer i genomsnitt drygt 750 kronor skattefritt mer i månaden. Av dessa får en halv miljon pensionärer 1 000 kronor mer i plånboken varje månad.

– Det här är bra politik på riktigt. Frågan avgörs i riksdagen i juni och vårt budskap är tydligt. Sveriges pensionärer förtjänar respekt. Vi måste höja pensionerna nu, säger Socialdemokrateras partisekreterare Tobias Baudin om förslaget.

De senaste åren har Socialdemokraterna tagit flera initiativ till reformer för att förbättra ekonomin för Sveriges pensionärer. Steg för steg har den orättvisa pensionärsskatten avskaffats. Bostadstillägget och garantipensionen har höjts och ett pensionstillägg som gett upp till 7 200 kronor i höjd pension varje år har införts. Men mer måste göras.

– Det är alldeles för många pensionärer som har för låg pension. Människor som har slitit ett helt liv har ont i magen när det orangea kuvertet landar i brevlådan. De tvingas välja bort julklappar till barnbarnen för att samhällskontraktet i Sverige inte levererar bättre. Därför måste pensionerna höjas. Och de måste höjas nu, sa socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi när han under onsdagen höll en pressträff om regeringens pensionssatsningar.

Fortfarande finns uppskattningsvis 260 000 fattigpensionärer i Sverige. Och mest utsatt är gruppen ensamstående kvinnor som är 80 år och äldre. I den gruppen har en tredjedel låg ekonomisk standard.

Ardalan Shekarabi var också tydlig med att förslaget om garantitillägget till stor del är en jämställdhetsreform.

– Låt oss vara ärliga. Det handlar om kvinnor. Och hur vi som samhälle behandlar dem. Det handlar om dem som har uppfostrat oss. Som har tagit ansvar för det obetalda hemarbetet. Som i större utsträckning än andra länder i världen ändå har ställt sig till arbetsmarknadens förfogande. Slitit i arbetslivet. Ett arbetsliv som alltför ofta inte har ersatt dem på ett anständigt sätt.

3 av 4 som får garantitillägget är kvinnor

Idag är den genomsnittliga allmänna pensionen för män, före skatt, 15 500 kronor. Den genomsnittliga allmänna pensionen för kvinnor, före skatt, är 12 600 kronor.

Nära hälften av pensionärskollektivet kommer att få del av det föreslagna garantitillägget. Större delen av den här gruppen – 3 av 4 – är kvinnor. Därför bidrar garantitillägget till att minska pensionsgapet mellan män och kvinnor. Den genomsnittliga disponibla inkomsten för alla pensionärskvinnor kommer att öka med 500 kronor per månad. 64 procent av alla pensionärskvinnor får mer pengar i plånboken.

Innan midsommar är det dags för riksdagen att klubba vårändringsbudgeten.

– Nu vilar ett tungt ansvar på M och SD som sagt sig stå upp för högre pensioner. Än är det flera som inte har tagit ställning – men jag hoppas att det sker snart för Sveriges pensionärer förtjänar att få veta om de kan räkna med höjd pension i höst eller inte. Det går inte att säga nej till det här förslaget och samtidigt säga att man vill värna pensionärerna, sa Ardalan Shekarabi.

Uppdaterades senast: