Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

Sverigedemokraternas bränslesvek drabbar landsbygden

De högerkonservativa med SD och M i spetsen stoppar S-regeringens drivmedelskompensation från att betalas ut till svenska folket. Ett stöd som skulle ge alla bilägare 1 000 kronor eller 1 500 kronor om du bor på landsbygden.

placeholder

För många som behöver bilen i sin vardag, för att åka till jobbet eller skjutsa barnen till träningen, har de höga drivmedelspriserna blivit en hård smäll mot plånboken.

I det läget vill nu Sverigedemokraterna och Moderaterna sätta käppar i hjulet för landets bilägare. De har meddelat att de tänker stoppa regeringens drivmedelskompensation som ger alla bilägare 1 000 kronor eller 1 500 kronor om du bor på landsbygden. Pengar som hushållen behöver här och nu.

– Det är inte ofta man tappar hakan men när Sverigedemokraterna, med resten av oppositionen i släptåg, lämnade beskedet om att de stoppar stödet måste jag erkänna att jag blev paff. Det är inget annat än ett riktigt svek mot alla de som sliter med de höga bränslekostnaderna, säger finansminister Mikael Damberg.

Socialdemokraternas förslag är redo att klubbas i riksdagen tisdagen den 21 juni och skulle kunna landa i folks plånböcker redan efter sommaren.

Istället vill SD och M vänta på en eventuell ytterligare skattesänkning som alla EU:s 27 medlemsländer måste godkänna. Det kommer sannolikt bli en mycket utdragen process inom EU med en osäker utgång, och vi vet ännu inte när en sådan eventuell skattesänkning skulle kunna bli verklighet.

– Så här är det med Sverigedemokraterna: det är en himla massa prat, men aldrig någon leverans till vanligt folk. Det är viktigare för Jimmie Åkesson att göra som Ulf Kristersson vill än att hjälpa svenska folket klara av de höga bränslepriserna, säger finansministern.

Valet nu står mellan att få 1 000 kronor eller 1 500 direkt efter sommaren – eller att inte få några pengar överhuvudtaget. Det är ett viktigt besked till svenska folket, att SD och resten av oppositionen sviker när det verkligen gäller.

Faktum är att Moderaterna och Sverigedemokraterna konsekvent säger nej till alla förbättringar för vanligt folks plånböcker. Förutom drivmedelskompensationen säger M och SD även nej till:

  • Garantitillägget som skulle ge de fattigaste pensionärerna upp till 1 000 kronor skattefritt varje månad.
  • Att permanenta den förstärkta a-kassan.

Dessutom har de återinfört funkisskatten så att sjuka och arbetslösa får betala upp till 1 800 kronor mer i skatt per år jämfört med den som arbetar.

– Det här är viktig information till svenska folket inför höstens val. Det är nu uppenbart. Det finns bara en statsministerkandidat som står på vanligt folks sida. Hon heter Magdalena Andersson, säger Mikael Damberg

Uppdaterades senast: