Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

Nu får en miljon pensionärer besked om pensionshöjningen

Från och med idag får Sveriges pensionärer sina pensionsbesked. Där står det svart på vitt hur stor pensionshöjningen blir. Totalt är det en miljon pensionärer som får upp till 1 000 kronor mer i månaden.

placeholder

Det är en höjning som behövs, inte minst för de kvinnor som jobbat hårt hela livet i låglöneyrken, men idag ändå har svårt att leva på sin pension.

Vi socialdemokrater är stolta över att vi lyckades få igenom höjningen av pensionenerna, trots ett benhårt motstånd från de högerkonservativa i riksdagen. För oss handlar pensionshöjningen om respekt.

Men vi är inte nöjda. Vi kommer fortsätta att arbeta för att höja pensionerna för både dagens och morgondagens pensionärer. Det ska alltid löna sig att arbeta.

Den högre garantipensionen betalas ut från och med augusti 2022. Pengarna betalas ut antingen den 18 augusti (för den som är född den 1 – 15 i månaden) eller den 19 augusti (för den som är född den 16 – 31). Alla som får en ändrad pension kommer att få ett utbetalningsbesked runt den 15 augusti. Men redan från den 6 augusti kan man logga in på Mina sidor på Pensionsmyndigheten och se sitt utbetalningsbesked.

Även bostadstillägget höjs från och med augusti 2022, med minst 300 kronor per månad för ensamstående och 150 kronor i månaden för sammanboende. Drygt 300 000 pensionärer omfattas av höjningen. De allra flesta av dem får också höjd garantipension.

Uppdaterades senast: