Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

Sverige ska utbilda ukrainska soldater

Sverige skickar 120 instruktörer till Storbritannien för att delta i grundutbildningen för 10 000 ukrainska soldater. Det meddelade statsminister Magdalena Andersson och försvarsminister Peter Hultqvist vid en pressträff i Boden i Norrbotten på söndagen.

placeholder

Insatserna sker inom ramen för det brittiskledda Joint Expeditionary Force, där Sverige och flera länder ingår.

– När jag träffade president Zelenskyj i Kiev i juli så sade jag att vårt stöd till Ukraina kommer att fortsätta, sa Magdalena Andersson på pressträffen.

Ministrarna besökte under söndagen I 19 Norrbottens regemente och A 8 Bodens artilleriregemente för att få höra sig för om hur det går med utbyggnaden av försvarets verksamhet, bland annat genom att träffa soldater och andra försvarsanställda. Besöket avrundades med en pressträff.

– Jag är glad att kunna säga att vi kommer avsätta runt 120 instruktörer, som kommer att leda militär grundutbildning för ukrainska medborgare, sa Magdalena Andersson.

Beslutet fattades av den svenska regeringen den 4 augusti och utbildningen ska påbörjas redan den 12 augusti. Den kommer pågå fram till årets slut. Utbildningen tar tre till fyra månader och kommer att komma 10 000 ukrainska medborgare till del. De ska sedan kunna tjänstgöra i Ukrainas försvarsstyrkor. Som mest kommer 60 av de svenska instruktörerna att vara på plats i Storbritannien samtidigt.

– Det här är unikt för Sverige, vi har inte gjort något liknande sedan finska vinterkriget, sa försvarsminister Peter Hultqvist om beslutet.

Förutom utbildningssatsningen har Sverige tidigare skickat fem leveranser till Ukraina som innefattat olika sorters materiel som raketgevär, förnödenheter och skottsäkra västar.

– Det finns egentligen en enkel lösning på konflikten. Putin kan när som helst avsluta sitt orättfärdiga och brutala krig, men till dess måste vi fortsätta stötta Ukraina. Det är viktigt för Sverige och det svenska folket att Ryssland inte vinner det här kriget, sa Magdalena Andersson.

Vad innebär grundutbildningen?

120 svenska instruktörer kommer utbilda 10 000 ukrainska medborgare. Utbildningen är en soldatutbildning. Varje blivande soldat kommer delta i 21 dagar var. Utbildningen är förlagd i Storbritannien.

I utbildningen ingår:

  • Vapenträning
  • Sjukvård
  • Minröjning
  • Stridsträning
  • Folkrätt och krigets lagar

Uppdaterades senast: