Gå till innehåll

Markera en text för att lyssna och översätta vid avsnittet eller klicka direkt på lyssna.

Hur använder jag verktyget?

Lyssna

Klicka på "Lyssna" för att läsa upp sidans innehåll. Du kan även markera ett avsnitt för att få det uppläst.

Översätt

Översätt text och få den uppläst på ett annat språk. Markera texten och välj ”Översättning” vid avsnittet.

Hjälpmedel

Genom att aktivera vårt inbyggda hjälpmedel kan du:

  • Lyssna på hela sidor eller markera avsnitt
  • Översätt valda delar till olika språk

NYHET

Nytt lagförslag om att förenkla häktning vid vissa brott

Den straffrättsliga lagstiftningen är ett viktigt verktyg för att minska de kriminella nätverkens inflytande och öka tryggheten i samhället. Den som har blivit utsatt för ett brott ska kunna känna sig trygg och inte behöva vara rädd för att stöta på sin förövare på gatan. Därför presenterade Magdalena Andersson idag ett förslag som innebär att fler brott ska leda direkt till häktning.

placeholder

Idag kan den som utsätter någon för grov misshandel, grov utpressning eller rån vara på fri fot mellan sitt polisförhör och sin rättegång. Detta innebär att den som har blivit utsatt för brott riskerar att träffa på sin förövare på gatan.

Med ett nytt lagförslag som innebär att häktningstiden sänks vid vissa brott vill S-regeringen ta till ytterligare åtgärder för att trycka tillbaka gängkriminaliteten i Sverige och öka tryggheten.

Häktningsreglerna ändras nu så att huvudregeln blir att en person blir häktad för brott med ett minimistraff på ett och ett halvt års fängelse. Idag krävs att minimistraffet är två års fängelse. Det innebär att kriminella som begår allvarliga brott som grov misshandel, rån och grov utpressning också kommer att häktas direkt.

Med det nya lagförslaget fortsätter regeringen bekämpa brottsligheten samtidigt som säkerheten för brottsoffer ökar.

Uppdaterades senast: